In praktijk winst behalen met LVS
Foto: Marcel Michels Boomkwekerij
Het bedrijf dat in Hilvarenbeek siergewassen kweekt, volgt de ontwikkeling van de laagvolume-strooitechniek (LVS) door Agricult al vanaf het begin. Marcel Michels zou gaan spuiten met een portaaltrekker, maar zag het niet zitten om er een grote tank op te bouwen. Er kwam daarom een kleine tank op, LVS erbij en een werkbreedte van 2,4 meter. Voor een grotere capaciteit werd die al snel verbreed naar 4 meter. „Daarmee kunnen we met 5 rijen tegelijk werken”, zei medewerker Paul de Kort op het webinar woensdagavond 24 februari. De toepassing van LVS leverde al gelijk winst op. „We hoefden eerst nog maar de helft van de middelen te gebruiken, en nu is dat nog maar een kwart.”
De techniek zit intussen ook op een 7-rijige spuit met 7 secties en gps erop. „Die combinatie werkt ideaal”, vertelde De Kort. Een ander winstpunt van LVS is de hogere werksnelheid dan voorheen. „We kunnen nu met een 200 liter-tank ruim 6 ha spuiten, bij 5-9 km/uur – afhankelijk van de bodem en het gewas. En dat kunnen we, door het lichtgewicht van de machine, ook onder nattere omstandigheden doen.”
Het middel wordt per kop 80 cm rond gestrooid. Daardoor behaalt Marcel Michels, die op een rijafstand van 80 cm kweekt, zelfs enige overlapping van het strooibeeld. Er komt ook middel onder de stammetjes van planten. Dat leidt niet tot gewasschade. Alleen bij Amelanchier in het eerste jaar zou LVS onderdoor tot schade kunnen leiden. „Daarom spuiten we de krenten niet in het eerste jaar, maar doen we enkel schoffelen.”
Dankzij LVS gebruikt Marcel Michels nu geen bodemherbiciden meer. In het groeiseizoen wordt LVS afgewisseld met schoffelen.
LVS van Agricult staat sinds december 2020 op de lijst van Drift Reducerende Technieken (DRT). Strooikoppen NK80LT, voor neerwaartse onkruidbestrijding, vallen in de DRT-klassen 75% en 90%. In opwaarts en zijwaarts te bespuiten gewassen vallen deze strooikoppen in de DRT-klassen 75% en 95%. LVS leidt dus tot een forse driftreductie.
Voor de DRT-erkenning heeft Aad Vernooy zich namens de LTO Vakgroep samen met Adriaan van de Ven (Agricult) ingezet. „De erkenning zal de toepassing in de komende jaren een enorme boost geven”, zei Vernooy op het webinar. „En door de erkenning als driftreducerende techniek kunnen we middelen hopelijk in de benen houden die anders zouden verdwijnen.”
Arno Engels