Import en export houten verpakkingen en stuwhout na de Brexit

dinsdag 01 december, 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Tot 1 januari 2021 geldt een overgangsperiode. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Na de overgangsperiode zullen er veranderingen komen, met of zonder een akkoord over de toekomstige relatie.

Bron: SMHV

No deal-Brexit
De kans bestaat dat het uiteindelijk niet lukt om met het VK afspraken over de Brexit te maken. Zodoende kan er een no deal-Brexit plaatsvinden. In dat geval zal het VK als een land buiten de EU worden beschouwd en zullen de regels voor het doen van handel met landen buiten de EU gelden. In hoeverre ook handhaving op dit gebied plaats gaat vinden is nog niet bekend. Zeker is dat dit kan leiden tot langere doorvoertijden en hogere kosten.

Bereid u nu al voor
Het is belangrijk dat bedrijven zich blijven voorbereiden op alle scenario’s, inclusief een no deal. Als u na 31 december 2020 wilt blijven importeren en exporteren van en naar het VK en zaken wilt blijven doen met het VK, dan is het essentieel dat u tijdig actief voorbereidingen in gang zet. Ook als uw klanten handel drijven met het Verenigd Koninkrijk en gebruik maken van houten verpakkingen en stuwhout, dan is het van belang hen hierover tijdig te informeren zodat zij voorbereidingen kunnen treffen.

SMHV en de NVWA adviseren gebruikers van houten verpakkingen en stuwhout het volgende:
Neem geen risico’s bij de handel met het Verenigd Koninkrijk. Gebruik alleen houten verpakkingen (zoals pallets of houten kratten en kisten) en stuwhout die behandeld en gemarkeerd zijn volgens de internationale standaard ISPM 15. Leveranciers die gerechtigd zijn om deze houten verpakkingen en stuwhout conform ISPM 15 te leveren, zijn opgenomen in het centraal register op de website van SMHV.

Welke eisen gelden voor houten verpakkingen en stuwhout?

Gaat het om onderlinge handel tussen EU-landen?
Dan hoeven houten verpakkingen en stuwhout niet te zijn behandeld conform ISPM 15 (met uitzondering van Portugal / Spanje).

Gaat het om handel met landen buiten de EU?
Dan moeten houten verpakkingen en stuwhout behandeld zijn en voorzien van een IPPC-merkteken volgens de internationale standaard ISPM 15:

  • In het geval van export raden we gebruikers aan zich te wenden tot een leverancier die deze verpakkingen en stuwhout conform ISPM 15 kan behandelen en markeren. Deze ondernemingen zijn opgenomen in het centraal register van SMHV op www.smhv.nl.
  • In het geval van import raden we gebruikers aan te controleren of de houten verpakkingen en stuwhout behandeld en gemarkeerd zijn conform ISPM 15.

Waar kunt u meer informatie vinden?

  • De NVWA geeft aan hoe gebruikers van houten verpakkingen en stuwhout zich kunnen voorbereiden. Meer informatie over de Brexit en houten verpakkingen/stuwhout kunt u terugvinden op de website van de NVWA.
  • Meer informatie over de Brexit vindt u terug op de website van het Brexitloket.
  • Lees ook meer op de Evofenedex-website waar onder andere het Brexit whitepaper kan worden gedownload.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement