Hittestress

donderdag 19 juli, 2018
Wat kan een jaar qua weer veel verschil maken. In juni 2016, wist ik niet hoe snel ik het water van de kwekerij moest krijgen omdat er gigantische hoeveelheden neerslag vielen in korte tijd en momenteel ben je non stop bezig met het beregenen op de kwekerij om de gewassen enigszins aan het groeien te houden.

Als kweker ben je  altijd met het weer bezig. Deze week hoorde ik dat we net de droogste junimaand ooit afgesloten hebben. Persoonlijk houd ik het allemaal niet zo nauwkeurig bij maar ik had al wel in de gaten dat we niet op het langjarig gemiddelde zaten. Veel mensen hebben het tijdens een droge periode altijd over de zomer van 1976 ''Toen was het pas droog'' wordt er dan gezegd.  Ikzelf kan daar niet over meepraten maar het lijkt er op dat we nu toch in de top 5 van droogste zomers gaan belanden.

Meer dan ooit vallen nu ook woorden als klimaatverandering, opwarming en hittestress. Er wordt naar maatregelen gekeken hoe hier mee om te gaan. Een deel van de oplossing kan liggen in meer gebruik van groen. Doordat deze thema's steeds belangrijker worden en in steeds meer landen op de agenda staan wordt het bestaansrecht van onze sector nog maar eens onderstreept.

Door middel van 'De Groene Stad' waarvan de LTO vakgroep Bomen Vaste planten ook partner is kunnen onder andere overheden en bedrijven handvatten krijgen om met 'Groen' een gedeelte van de klimaatproblematiek op te lossen. Neemt u maar eens een kijkje op de site www.degroenestad.nl en ontdek wat groen allemaal kan doen.

Ondertussen wens ik u veel succes met de extra inspanningen op de kwekerij die met dit droge weer om de hoek komen kijken. Uit eigen ervaring weet ik dat dit veel energie kan kosten en dat hittestress niet alleen in de steden voorkomt dus probeer het hoofd koel te houden. En na zonneschijn zal er ook wel weer eens regen komen.  

Sander Hendrikx

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten

Meer nieuws

Tuinbouwakkoord.

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement