Henry doet mee aan jongerendag: ‘Supergaaf initiatief’

donderdag 13 juni, 2024

Henry van Eldik heeft alle voorgaande edities van de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij meegemaakt. En nu is hij één van de Opheusdense jongeren die zich sterk maken voor de editie 2024 in Opheusden.

Henry (30) hoeft niet lang na te denken op de vraag waarom hij iedere editie van de jongerendag, in Boskoop (2023), in Zundert (2022) en in Oene (2021) heeft bezocht. „Het is een supergaaf initiatief! Ik probeer ook elk jaar weer onze jongeren van de Betuwe Groep mee te nemen; vorig jaar kwamen we met 9 man. Het mooiste vind ik dat elke categorie van de boomkwekerij aan bod komt. Veel jongeren hebben geen idee hoe breed onze sector is. Wij hadden bijvoorbeeld eerst geen idee hoe Groen-Direkt werkt, wat erbij komt kijken, hoe productfoto’s daar worden gemaakt. Dankzij de jongerendag weten we dat nu wel.”

Henry is mede-eigenaar van de Betuwe Groep waaronder deze bedrijven vallen: Betuwe Plant, Betuwe Boomkwekerij, Gelderplant Export en Zundert Plant. De bedrijven produceren en verhandelen een uitgebreid sortiment bomen, gekweekt in de vollegrond en in containers, voor klanten in binnen- en buitenland. Samen met Karel Huibers, Dirk Huibers en René Vissers vormt Henry de directie. Op de werkvloer is hij bedrijfsleider en teeltchef.

Wat is je achtergrond?

„Ik kom uit Opheusden, mijn vader is locatiemanager in de overslag van veevoeders, mijn moeder doet administratief werk. Als 12-jarige begon ik als vakantiehulp in de boomkwekerij. Vakanties waren zo lang, we moesten maar eens wat gaan doen! Hand- en spandiensten, aanbinden van bomen: langzaamaan ben ik in het vak gerold.”

Welke opleiding heb je gedaan?

„Ik begon met vwo, daarna teruggegaan naar havo. Toen werkte ik bij Combinatie Mauritz. Er kwam een vacature langs bij Batouwe Boomkwekerijen, daar ben ik leidinggevende van de stekafdeling geworden. Na de havo heb ik geen vervolgopleiding gedaan, maar wel cursussen gevolgd aan de HAS in Den Bosch. En een Topcursus Containerteelt bij Delphy. Ook heb ik nog meegedaan aan de Ondernemerschap Academy, met het TOP Ondernemerschap Programma en een diverse groep jonge ondernemers.”

Klopt het dat je een eigen bedrijf hebt opgezet?

„Ja, Elbomen. Enten en stekken van spillen, opkweken in een gotensysteem en tot circa 1 meter hoogte in 3 l-container op rolcontainers. Om inkomen te houden, ging ik bij Betuwe Plant werken. Daar ben ik de teelt van bomen in containers gaan doen. Al snel werd ik bedrijfsleider en kon ik aandelen van de Betuwe Groep krijgen. Mijn eigen bedrijf valt sinds 1 januari 2023 onder Betuwe Plant.”

Heb je nog wel tijd voor iets anders buiten de bomen?

„Ja, voetballen! Ik ben aanvoerder van het boomkwekersteam Opheusden. Laatst hebben we nog het 25-jarig jubileum gevierd. We werken allemaal in de boomkwekerij. De oudste in ons team is 49, ik ben zeg maar de tweede generatie.”

Wat laat je op de jongerendag in Opheusden zien?

„Ik wil vooral de focus leggen op containerteelt van laanbomen en veenvrij kweken. Die thema’s spreken mij erg aan. Bij Betuwe Plant hebben we nu een grote proef liggen met 1.000 bomen en 40 soorten in een volledig veenvrij mengsel.”

Aanmelden

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert de jongerendag voor de vierde keer met steun vanuit Colland Arbeidsmarkt. Editie 2024 wordt vrijdag 6 september in samenwerking met Tree Centre Opheusden gehouden: in en rondom het Laanboomhuis en omliggende bedrijven. Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname, via deze link.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement