Helga van Leur tegen jongeren: ‘Toekomst verandert, buig mee’

vrijdag 27 augustus, 2021

Helga van Leur zette op de jongerendag een boompje op over klimaat, duurzaamheid en meegaan met veranderingen in de wereld.

„De jeugd heeft de toekomst”, begon de bekende meteorologe en TV-presentatrice haar presentatie op de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij, afgelopen donderdag bij De Buurte Kwekerijen. „Over 30 jaar, dat klinkt misschien ver weg. Maar twee keer met je ogen knipperen, en je bent 30 jaar verder.”

Van Leur zwaaide met haar smartphone. „30 jaar geleden was die er nog niet, hoeveel hebben jullie er nu al versleten? Dat betekent dat de wereld er over 30 jaar compleet anders zal uitzien. Toch weten we al een paar dingen: het moet schoner, milieuvriendelijker, mensvriendelijker, en je moet er ook nog geld mee verdienen.”

De sleutel voor dit alles ligt bij de jongeren. „Als de boom jong is, moet je ’em buigen”, noemde Van Leur een oude boerenwijsheid. „Jullie pa en ma, opa en oma, zij hebben al zoveel meegemaakt op de oude manier: die ga je niet meer zo snel veranderen. Tegen jullie valt nog veel moois te vertellen, en jullie kunnen er ook wat mee.”

'Veranderen kan, kijk naar trekker op waterstof'

Veranderen voor de toekomst? „Het kan”, zei Van Leur waarop ze verwees naar aanwezige machines op de jongerendag. „Hier staan mooie voorbeelden, zoals de trekker op waterstof. Maar ik kan me voorstellen dat men over 30 jaar ook nog aan tractorpulling willen doen.”

Kijkend naar de opwarming van de aarde, zijn bomen volgens Van Leur het beste en milieuvriendelijkste koelmiddel. „Wist je dat 1 boom net zoveel koelt als 10 airco’s?”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement