HBN-voorwaarden worden door Vakgroep Bomen en vaste planten tegen het licht gehouden.

donderdag 01 juni, 2017 -  Gerrit Peeters
De markt en de maatschappij is voortdurend in beweging. Dit betekent dat communicatie, leveringen, maar ook de leveringsvoorwaarden veranderen. We horen van diverse kwekers dat zij met vele verschillende leverings- en inkoopvoorwaarden te maken hebben. Dit geeft vaak een extra moeilijkheid aan de bedrijfsvoering.

De laatste keer dat de handelsvoorwaarden tegen het licht gehouden zijn was in 2008. Daarvoor had in 1994 een update plaats gevonden. De LTO vakgroep bekijkt momenteel in samenwerking met een aantal leden of de HBN-voorwaarden van 2008 nog voldoen aan de omstandigheden van de kwekers, handel en maatschappij in 2017 en ook voor de komende jaren. Wordt er bijvoorbeeld in de HBN van 2008 gesproken over mail, internetverkoop, App-gebruik etc.? Indien het antwoord hierop ‘nee’ is, is het zaak dat de HBN-voorwaarden doorgelicht en gemoderniseerd worden. De verkoopmethoden en de communicatie zijn vanaf 2008 sterk veranderd. De HBN-voorwaarden worden door de Raad van de Boomkwekerij, bestaande uit LTO en Anthos, samengesteld.

Het aantal geschillen in Nederland bij de handel in de boomkwekerij producten is erg minimaal en komt sporadisch voor. Een groot gedeelte van dit positieve feit kunnen we danken aan het bestaan van de HBN-voorwaarden.

Bij geschillen kunnen de leverancier en de klant de HBN-voorwaarden raadplegen.

Vind u dat de HBN-voorwaarden gemoderniseerd moeten worden en heeft u suggesties, opmerkingen? dan verzoeken we u deze te mailen naar de LTO vakgroep via gerrit@ltobomen.nl.

De HBN-voorwaarden zijn o.a. te vinden op https://www.ltobomenenvasteplanten.nl/content/Handelsvoorwaarden/HBN-2008-pdf.pdf

Meer nieuws

Symposium over vruchtboomteelt

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement