Handel nu, voorkom ziekte Q!

vrijdag 10 september, 2021

Wat is het risico op een besmetting door een quarantaine-organisme zoals Xylella, voor uw eigen bedrijf? Maak een inschatting via een specifieke vragenlijst op Fytocompass.nl.

Foto uit video TCO

Op FytoCompass.nl staan vragenlijsten waarmee fytosanitaire risico’s in kaart worden gebracht. Er staat nu een specifieke vragenlijst op over Xylella. Wat is dit ook alweer? Wat zijn ook alweer waardplanten, en welke lopen een groot risico op een besmetting? Wat zijn risicogebieden in Europa, en koopt u daar planten in? Wat betekent een vondst of een uitbraak voor uw bedrijf en omgeving?

Aan de hand van de vragenlijst kunt u het risico op een Xylella-besmetting inschatten; klik HIER om in te loggen of een account aan te maken op FytoCompass. De kans op een vondst of uitbraak blijft aanwezig, zie de recente ontdekking in rozemarijnplanten uit Portugal. Wanneer Xylella zich zou verspreiden vanuit een besmette partij, middels cicaden naar andere planten: dan is dit een uitbraak en moet er (op last van de EU) een bufferzone van enige kilometers worden ingesteld. Een hele regio kan dan op slot gaan voor het transport van waardplanten.

Gezamenlijk risicobewustzijn verhogen

Organisaties in de sector werken samen om het risicobewustzijn over Q-organismen tijdens handel en import bij kwekers te verhogen: Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Regio Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas, handelsbond Anthos, Naktuinbouw en LTO/Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen.

Handel nu, voorkom ziekte Q: dat is het advies aan iedereen in onze sector. TCO heeft hiervan een video gemaakt waarin drie ondernemers aan het woord komen, bekijk dit HIER.

 

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement