Goed Nieuws over toelatingen en verlenging van gewasbeschermingsmiddelen

vrijdag 13 april, 2018
Afgelopen week hebben de LTO leden al twee mails ontvangen over de verlenging van Finale en Basta en over de toelating van Sivanto Prime. Dit waren berichten van de Cemp (Coordinater Effectief Middelen Pakket en maatregelingen) Peter van 't Westeinde.

Goed nieuws! Finale en Basta langer op de markt

Direct nadat fabrikant Bayer bekend had gemaakt dat ze Finale en Basta zelf actief van de markt terug gingen trekken heeft de Vakgroep Bomen en Vaste Planten een gesprek aangevraagd. De CEMP, Peter van ’t Westeinde heeft samen met Henk Raaijmakers en Jan Veltmans een gesprek gehad met enkele vertegenwoordigers van Bayer. De Vakgroep heeft in eerste instantie aangegeven dat het verdwijnen van deze middelen een zeer grote slag voor de sector betekend. Dit geeft grote problemen in de onkruidbestrijding in vele teelten. Het intrekken van deze middelen was gepland voor medio 2018. De Vakgroep heeft hierop bij het CTGB gepleit voor een maximale uitverkoop- en opgebruiktermijn. Deze week is duidelijk geworden dat we deze maximale termijn gekregen hebben. Basta en Finale mogen nu verkocht worden t/m 31 januari 2019 en beide middelen mogen gebruikt worden t/m 31 januari 2020. Dit geeft ons als sector de kans om alternatieven in beeld te brengen en hiervoor met de toelatingshouders te werken aan een toelating. Hiermee is de CEMP reeds langere tijd bezig en de inzet is nu om na 31 januari 2020 geen gat in het pakket voor onkruidbestrijding te laten ontstaan.

 

Nieuwe toelating Sivanto Prime

In haar laatste vergadering heeft het CTGB het insecticide Sivanto Prime toegelaten. Het middel is toegelaten in boomkwekerijgewassen (niet grondgebonden onbedekte teelt), boomkwekerijgewassen (niet grondgebonden bedekte teelt), vaste plantenteelt, (niet grondgebonden onbedekte teelt), vaste plantenteelt (niet grondgebonden bedekte teelt). Sivanto Prime heeft een breed werkingsspectrum tegen o.a. Witte vlieg, bladluis, wol-, dop-, en schildluis, cicaden, perenbladvlo, wantsen en trips. Het middel werkt op zowel nimfen en larven als volwassenstadia. Sivanto Prime mag gespoten worden in een bloeiend gewas en is dus bij-vriendelijk.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement