‘Gezonde boom is sowieso niet aantrekkelijk voor schadelijke insecten’
„In de boomkwekerij zijn er altijd wel sterke en minder sterke soorten”, vertelde Jorian Verwoert aan pilotleiders en partners van het praktijkprogramma dat in diverse open en gesloten teelten loopt. „Liriodendron, bijvoorbeeld, en Liquidambar hoeven we niet te spuiten. Maar trips en spint zijn in andere bomen toch wel een belangrijke uitdaging.”
Sterk starten vanaf de grond
De jonge kweker (22) legde aan het bezoek uit hoe Boomkwekerij Gebr. H. en JC Verwoert omgaat met gewasbescherming en bomen gezond probeert te houden. „Een gezonde boom is sowieso niet aantrekkelijk voor schadelijke insecten”, stelde Jorian. „Vanaf de grond sterk starten: dat is heel belangrijk. We geven bijvoorbeeld tijdens het planten mycorrhiza’s mee. We zijn ook bezig om soorten door elkaar te poten, zoals Malus naast Tilia, een soort strokenteelt om de bomen gezond te houden. En met bloemstroken proberen we meer goede insecten in de teelt te krijgen.”
Bankerplanten?
De kweker ontving suggesties uit het bezoek die mogelijk inzetbaar zijn richting weerbaar telen en emissiebeperking in de boomkwekerij. Zoals bankerplanten in de teelt, zoals in de glastuinbouw, die populaties van biologische bestrijders kunnen bevorderen. Of een andere perceelsinrichting, zoals sterke soorten aan de randen planten. „Dat doen we al. Maar je kunt niet een hele teelt aanpassen aan 50 m teeltvrije zone. Het is wel mogelijk met een spuitvrije zone.”
Duurzame onkruidbeheersing en bodemgezondheid
Tijdens de inspiratiedag bezochten andere groepjes vanuit het praktijkprogramma twee andere bedrijven in de regio. Bij Peterse Boomkwekerij gaf Evert Peterse aandacht aan duurzame onkruidbeheersing en inzet van de spotsprayer Weed-It. Bij Volentis ging Marten Willemsen onder andere in op bodemgezondheid, grasbanen en druppelirrigatie.
De praktische onderwerpen worden behandeld in de Opheusdense innovatiekring (van LTO Bomen in samenwerking met TCO) begeleid door Henk van Daalen (Green-Nova).
Arno Engels