Gepresenteerd modulair spuitsysteem biedt mogelijk toekomstperspectief laanbomen

vrijdag 27 mei, 2022

Afgelopen dinsdagavond 24 mei presenteerde Abemec, bij het Laanboomhuis in Opheusden, een concept van een modulair spuitsysteem. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen samen met Tree Centre Opheusden.

Gerrit Peeters

Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec, spuitmachinefabrikant KWH Holland en hightechbedrijf BBLeap hebben gezamenlijk dit spuitsysteem ontwikkeld dat sinds kort in de fruitteelt wordt toegepast.

Steeds strengere wetgeving

Jan Veltmans, portefeuillehouder Plantgezondheid van de LTO Vakgroep, benadrukte tijdens de bijeenkomst met klem: „We hebben te maken met – en of we het wel of niet willen – steeds strengere wetgeving. En met een forse toename van etiketten van gewasbeschermingsmiddelen, waarop geëist wordt dat deze middelen alleen toegepast mogen worden met een emissiereductie van minimaal 95% of soms al 97,5%. Het zal slechts enkele jaren duren voordat we hier in grote mate mee te maken krijgen. Voor enkele middelen geldt dat nu al.”

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de boomkwekerijsector grote behoefte heeft aan spuiten die ook de komende jaren voldoen aan de steeds strengere regelgeving.

Aan de slag met verbeterpunten

In het Laanboomhuis kwamen de aanwezige kwekers tot de conclusie dat het gepresenteerde systeem nog niet klaar is voor de laanbomen en andere hoge boomkwekerijgewassen, maar dat dit systeem na aanpassingen een goede oplossing zou kunnen zijn.

Johan Torsius en Erik Gijsen van Abemec hebben een aantal zinvolle verbeterpunten meegekregen van de aanwezigen. Hiermee gaat Abemec aan de slag, om te zien of deze aanpassingen met name financieel haalbaar zijn.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement