‘Geen vraag, geen aanbod? Doorbreek vicieuze cirkel en kweek toekomstbestendige soorten’

vrijdag 22 september, 2023

Jaap Smit daagt boomkwekers uit om toekomstbestendige bomen te kweken en een vicieuze cirkel te doorbreken.

„Er zijn kwekers die al 20 jaar lang dezelfde soorten kweken. Waarom niet andere soorten, soorten die toekomstbestendig zijn? Omdat er geen vraag naar is, hoor je, en dan komt er ook geen aanbod”, vertelde Jaap Smit afgelopen donderdag aan het begin van de cursus over toekomstbestendige bomen, bij Boomkwekerij Udenhout. „Doorbreek die vicieuze cirkel, want er zijn duidelijke redenen om andere soorten te kweken.”

Effecten van klimaatverandering zijn duidelijke redenen. Het KNMI publiceert op 9 oktober de  nieuwste klimaatscenario’s voor Nederland. In de zomer, bijvoorbeeld, zullen er waarschijnlijk minder millimeters neerslag vallen, maar wel meer plensbuien en er zal een hogere verdamping zijn. „Water uit plensbuien bereikt het groen niet, daarom zijn er droogteresistente soorten nodig”, zei Jaap op de cursus.

Toekomstbestendige bomen zijn volgens Jaap, dendroloog en De Groene Curator van Trompenburg Tuinen & Arboretum, soorten en cultivars die in het veranderende klimaat en met het hitte-eiland-effect in stedelijk omgeving, goed kunnen blijven groeien. De bomen moeten daarnaast ook goed te vermeerderen en op te kweken zijn.

Takken zien en bomen bekijken

Tijdens de cursus donderdag liet Jaap allerlei takken zien van toekomstbestendige bomen. Daarna nam hij de cursisten mee naar percelen van Udenhout en M. van den Oever & Zonen, om verschillende van zulke bomen te bekijken en erover van gedachten te wisselen.

De tweede en laatste cursusdag is 10 oktober bij Klanderman Boomkwekerijen in Halle. Daarna ontvangen de cursisten een lijst van 75 soorten en cultivars toekomstbestendige bomen.

De cursus is georganiseerd door de LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen. Vooral kwekers volgen de cursus, maar ook groenbeheerders en groenexperts van gemeenten.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement