Franse eindverkopers moeten consumenten wijzen op gezondheidsrisico planten

donderdag 04 maart, 2021

In Frankrijk moeten tuincentra en andere eindverkopers de consumenten per 1 juli 2021 wijzen op gezondheidsrisico’s van bepaalde planten. Nederlandse kwekers zijn hiertoe niet verplicht, aldus Naktuinbouw.

Planten die mogelijk een risico vormen voor de Franse volksgezondheid, moeten vanaf 1 juli voorzien zijn van bijvoorbeeld een waarschuwingslabel. Mogelijke risico’s zijn: intoxicatie bij inname, allergie bij ademhaling door pollen of bij contact met de huid. De Franse overheid bepaalt per risico welke planten een gezondheidsrisico dragen. De Franse verplichting geldt onder andere voor Taxus baccata, Carpinus betulus, Betula pendula en Nerium oleander.

Wijzen op de risico’s kan op verschillende manieren, zoals op het plantenlabel, met een (extra) etiket op de pot, of via een poster op het Franse verkooppunt. De verantwoordelijkheid ligt hier altijd bij de Franse eindverkoper, zo heeft Naktuinbouw eerder laten weten. Het is bovendien Franse wetgeving, geen EU-wetgeving. De keuringsdienst controleert hier dan ook niet op. In overleg met Franse klanten beslissen kwekers of ze al in Nederland een waarschuwing bij het product plaatsen.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement