Forumdiscussie bij LTO: Gebruik volgens het etiket is voor iedereen beter

vrijdag 22 maart, 2019 -  Auteur: Hein van Iersel
Discussieer mee over de toenemende druk om GBM in te perken De teugels voor wat betreft het gebruik van gewasbescherming worden al jaren aangetrokken. In de toekomst zullen er eerder minder dan meer middelen beschikbaar komen. Vakblad Boom in Business organiseert daarom samen met LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten een discussieforum hoe de kwekers hier mee om moet gaan.

Archieffoto van een eerder forum over gewasbescherming dat toen gehouden werd bij INTRATUIN ELST

Middelen zijn daarnaast minder toxisch of milieubelastend en of gebaseerd op een biologische werking. Belangrijkste driver daarachter is de maatschappelijke druk. De consument vind chemie ‘eng’ en milieuorganisaties zorgen ervoor dat chemie hoog op de maatschappelijke agenda blijft staan. Beste voorbeeld daarvan is het bijna traditionele onderzoek dat Greenpeace ieder voorjaar uitbrengt over spuitresiduen op (tuin)planten. Ook retailers nemen steeds duidelijke stelling. Zij stellen bovenwettelijke eisen en gedragen zich soms biologischer dan de paus. De kweker krijgt dit allemaal op zijn bordje. Hij ziet door de etiketten en regelgeving al lang zicht kwijt geraakt en krijgt daarnaast geen meerprijs voor een chemievrije of chemiearm product. Zijn enige beloning is een indrukwekkende administratie.
Toch zou je kunnen stellen dat het best is mee te bewegen. Natuurlijk is het aanlokkelijk en begrijpelijk om af en toe in het grijze circuit te opereren. Vraag is of dat gaat werken> Het is een beetje als het begraven als asbest op je eigen terrein. Een makkelijke en snelle oplossing op korte termijn, maar je komt je zelf uiteindelijk een keer tegen en de ellende is dan alleen maar groter. De mazen van het net zullen steeds kleiner worden. Veel handiger om jezelf dat nu te realiseren. Daarbij komt dat er handige tools en apps zijn om chemie te registreren.

Het forum wordt gehouden:
Adres:
ZLTO
LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten
Onderwijsboulevard 225
5223 DE 's-Hertogenbosch

Datum:
Vrijdag 12 april 
10 tot 12.00 uur (inloop 09.30 uur) 

Aanmelden
Het forum is bedoeld voor boomkwekers en andere betrokkenen in de sector. Toegang is gratis, maar wij kennen geen open deur beleid. 
Iedereen is welkom, maar u dient zich wel per mail aan te melden naar hein@spam-protectnwst.nl 

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement