Flinke Stappen gezet tijdens Elite Certificeringsbijeenkomst 2 juni met Naktuinbouw

vrijdag 02 juni, 2017
Tijdens de geslaagde bijeenkomst, georganiseerd door de Naktuinbouw in samenwerking met de LTO cultuurgroep fruitgewassen, op vrijdag 2 juni, zijn forse stappen gezet om te komen tot een vrijwillig Elite certificaat voor de vruchtboomkwekers. Ruim 25 mensen, waaronder enkele mensen van de Naktuinbouw waren naar de bijeenkomst in Den Bosch gekomen.

Aanleiding is de EU-certificering die vanaf 1 januari 2017 is ingegaan voor alle EU-landen. De cultuurgroep fruitgewassen wil zich als Nederlandse kwekers onderscheiden t.o.v. alle andere Europese landen, door het opzetten van een Elite Certificering, bovenop het Europese certificaat. Om dit te kunnen realiseren heeft de cultuurgroep diverse gesprekken met de Naktuinbouw gevoerd. De Naktuinbouw stond hier open voor en wilde daar graag aan meewerken.

Tevens kwam het probleem aan de orde dat er na het verdwijnen van het PT, geen tot nauwelijks geld beschikbaar is voor onderzoek. Samen met de Naktuinbouw is gekeken of het mogelijk is dat Fruitgewassenkwekers die meedoen aan het vrijwillige Elite certificaat een extra heffing betalen, zodat er geld beschikbaar komt voor onderzoek.

Na peiling onder de kwekers bleek dat ongeveer 80% van het landelijk areaal, mondeling bereid was hieraan mee te doen. Tijdens dit proces diende zich al het eerste onderzoek knelpunt aan, namelijk een PPS vruchtboomkanker onderzoek.

 

Tijdens de bijeenkomst van vrijdag 2 juni kwamen 4 belangrijke onderwerpen aan de orde:

1                 Bas van den Boomen heeft namens de cultuurgroep Fruitgewassen een toelichting gegeven op de opzet van het project vruchtboomkanker in combinatie met het Elite certificaat

2                 Peter Frans de Jong van de WUR heeft uitleg gegeven over knelpunten m.b.t. vruchtboomkanker

3                 Gerben Mellema van de Naktuinbouw heeft met de aanwezigen een door de Naktuinbouw gemaakt voorstel voor een Elite certificaat door gesproken. Tijdens de bespreking en discussies zijn diverse aanpassingen afgesproken. Deze aanpassingen worden uitgewerkt en weer voorgelegd aan de fruitgewassen kwekers

4                 Gerben Mellema heeft twee door hem ontwikkelde financieringsvoorstellen gepresenteerd en besproken. Grofweg komt het er op neer dat als de fruitgewassenkwekers € 50.000,- per jaar willen besteden aan onderzoek, dit grofweg slechts tussen de 0,25 en 0,33 cent per boom kost, afhankelijk van het aantal kwekers, (dus ha’s) dat in Nederland meedoet. Dus minder dan 1 cent per boom. De heffing zal met een gemiddeld omgerekend bedrag per ha gaan plaatsvinden i.p.v. per boom.

 

Samengevat kunnen we spreken van een zeer geslaagde bijeenkomst, waarbij forse stappen gezet zijn. De certificering zal na de verdere uitwerking nog dit jaar starten.

Gerrit Peeters

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement