Extra EU-eisen: aanhangend groeimedium moet vrij zijn van Japanse kever

vrijdag 04 februari, 2022

Vanaf 11 april 2022 moeten alle planten met aanhangend groeimedium vrij zijn van Popillia japonica. Hiermee wil de EU nieuwe introducties en verspreiding van de Japanse kever voorkomen.

Foto: NVWA/Bugwood.org

De NVWA meldt dat er vanaf 11 april 2022 extra eisen gelden voor import van alle planten met aanhangend groeimedium uit deze landen: Canada, China, India, Japan, Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten. De eisen gelden ook voor graszoden, maar niet voor waterplanten en weefselkweek.

De eisen gelden niet alleen bij import uit genoemde landen, maar ook bij verhandeling van alle planten binnen de EU. Ze moeten dan bijvoorbeeld komen uit een gebied dat officieel vrij is verklaard van Popillia japonica. Voordat de planten in het handelsverkeer gebracht kunnen worden, moeten ze en het aanhangend groeimedium officieel zijn geïnspecteerd. Het groeimedium moet tevens zijn bemonsterd op mogelijke aanwezigheid van Popillia. Bekijk op de site van de NVWA wat de extra eisen en opties zijn.

Prioriteits quarantaine-organisme

Popillia japonica is een prioriteits quarantaine-organisme in de EU. Dat betekent dat er strikte maatregelen moeten worden genomen, omdat de Japanse kever voor grote economische schade kan zorgen. Diverse boomkwekerijgewassen zijn waardplant.

Afgelopen november was de Japanse kever voor het eerst in Duitsland gevonden. Volgens EPPO komt Popillia japonica inmiddels voor in Italië, Zwitserland en Portugal. In Nederland is de Japanse kever eenmaal gevonden, in 2018 een dood exemplaar op Schiphol.

De NVWA houdt online een dossier bij over Popillia japonica, inclusief informatie over herkenning. Lees hier dit dossier.

 

Meer nieuws

In memoriam Peter Heutinck

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement