Export naar Rusland?

vrijdag 28 februari, 2020

Naar aanleiding van signalen en meldingen dat in andere EU lidstaten door inspecteurs van Rosselkhoznadzor inspecties zijn uitgevoerd en ook monsters zijn genomen, hebben de handelskoepels Plantum, NAO en Anthos, er bij de Nederlandse overheid op aangedrongen om alsnog toe te staan dat Russische inspecteurs in Nederland inspecties uitvoeren en daarbij monsters nemen.

Na uitvoerig beraad heeft het ministerie van LNV besloten om Russische inspecteurs uit te nodigen voor een Audit en toe te staan dat daarbij monsters worden genomen.  Het ministerie van LNV heeft Naktuinbouw, Plantum, de LTO vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen en Anthos verzocht om in gezamenlijkheid een voorstel uit te werken voor de boomkwekerijsector en uitgangsmateriaal. Dit voorstel beschrijft hoe de keuring in Nederland is ingericht, op welke wijze voldaan wordt aan de fytosanitaire eisen van de Russische Federatie en welke procedure gehanteerd wordt bij de afgifte van het fytosanitaire certificaat.

Op basis daarvan heeft het ministerie van LNV deze week een brief gestuurd naar Rosselkhoznadzor om ze uit te nodigen voor het uitvoeren van een Audit.  Afgewacht moet worden of Rosselkhoznador in gaat op de uitnodiging.  Zodra dat duidelijk is zullen wij u daarover informeren.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement