Europees bosonderzoek: geef meer ruimte aan loofbomen

Wageningen University & Research en andere instituten in 11 EU-landen hebben omvangrijke bosinventarisaties uitgevoerd: op 95.000 boslocaties is gekeken en geanalyseerd hoe klimaat- en weersomstandigheden bosverjonging en de huidige bosstructuur beïnvloeden. Hieruit is een model gekomen dat voorspelt welke soorten waar zullen groeien, evenals het aantal jonge bomen dat zal opkomen (van nature, niet aangeplant).
De onderzoekers zien het model als een grote stap voor bosbeheer op de lange termijn. Volgens hen zullen bosbeheerders meer ruimte moeten geven aan loofboomsoorten en gemengde bossen, omdat die betere kansen hebben om te overleven en door te groeien als het weer extreem is of de temperatuur hoog is, dan naaldhout.
Groot deel slechts één naaldboomsoort
Bosverjonging is succesvol onder stabiele klimatologische omstandigheden en veel neerslag. Een groot deel van de Europese bossen bestaat echter vaak uit slechts één naaldboomsoort. „De huidige droogte beïnvloedt niet alleen de grote bomen, maar juist de kleine en jonge bomen”, aldus onderzoeker Gert-Jan Nabuurs. „Eén extreme droogte kan ervoor zorgen dat bepaalde soorten uitvallen. Daarmee bepaal je dat stuk bos voor decennia.”
Lees hier het volledige artikel (in het Engels).
Arno Engels