ENA

vrijdag 07 juli, 2017 -  Henk Raaijmakers
Net terug van een bezoek aan een kwekerij realiseer ik me dat ik nog een column moet schrijven voor ‘de Boomkwekerij’. ‘Kan gebeuren’ zult u denken. Maar deze keer is het in een hotel in Finland met uitzicht op een prachtig meer. Reden van dit bezoek aan Finland is dat zij gastheer zijn voor de zomervergadering van de ENA, the European Nurserystock Association.

Deze vergadering van Europese boomkwekerij-organisaties wordt iedere keer door een ander lid, dus land georganiseerd. Thema’s die aan de orde komen zijn: Xylella, invasieve soorten, het nieuwe in te voeren plantenpaspoort, de in 2019 in te voeren nieuwe plantgezondheidsverordening, de internationale Groene Stad, welke we Europees willen uitrollen, de Brexit en wat andere zaken. Zaken die allemaal aandacht vragen en vaak Europese lobby en beïnvloeding vereisen. Deze zaken worden opgepakt en uitgewerkt door werkgroepen. Één ervan is de Xylella-werkgroep, die ik mag leiden. Het aanpassen van maatregelen om de schade voor kwekerijen te beperken en de verspreiding maximaal tegen gaan is daarbij een van de grote uitdagingen. Belangrijk daarin is om één stem te vormen, die gesteund wordt door alle landen.

Het zal u niet verbazen dat de belangen van b.v. Italië of Nederland in het Xylella dossier best ver uit elkaar kunnen liggen. Toch lukt het ENA steeds beter een krachtige stem te laten horen in het Europese Parlement en Commissie en concreet resultaat te boeken. Vaak worden daarbij de persoonlijke contacten die de verschillende deelnemers hebben met hun parlementsleden benut.

Tijdens de discussies valt vaak te beluisteren welke belangrijke zaken er spelen bij andere lidstaten en hoe tegen Nederland als boomkwekerijexporteur wordt aangekeken. Daarom is het belangrijk om er bij te zijn en ach, een paar dagen Finland met 15 graden, 24 uur daglicht en een prachtig landschap is bepaalt geen straf.

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement