ENA zet meer projecten op Europees niveau op

vrijdag 08 juli, 2022

De European Nurserystock Association gaat meer projecten op Europees niveau draaien. Vanuit de ENA wordt ook een netwerk opgetuigd van politici en ambtenaren in Brussel, om zodoende effectiever input te kunnen leveren vanuit de boomkwekerij.

Arno Engels

Foto: ENA op bezoek bij Arend Oudijk in Boskoop.

De zaken zijn onder meer besproken op de jaarvergadering van de ENA die vorige week donderdag bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen is gehouden, tijdens de zomerconferentie van de Europese boomkwekersbond in Nederland.

Momenteel draait vanuit de ENA het meerjarige promotieprogramma Green Cities Europe, met 80% EU-subsidie. Op zo’n manier probeert de ENA meerdere projecten Europees te draaien, aldus president Henk Raaijmakers. „Misschien kunnen we dat doen met de Europese Bossenstrategie.” De Europese Commissie publiceerde onlangs deze strategie, tot 2030 wil de EU 3 miljard extra bomen aanplanten. Daarnaast probeert de ENA op Europees niveau meer jongeren aan te trekken voor werk in de sector.

Boodschap breder uitzetten in Brussel

Op de Relatiedag (23 juni) zei Raaijmakers al dat Brussel de ENA steeds meer om input voor dossiers vraagt. „Nog voordat wet- en regelgeving wordt gemaakt. Wij hebben in Brussel een behoorlijke importantie.” Middels een netwerk van politici en ambtenaren kan een bepaalde boodschap vanuit de boomkwekerij breder worden uitgezet in Brussel. „Dan hoeven we geen lobbyist in te zetten.”

Om meer invloed in Brussel te kunnen uitoefenen, heeft de ENA wel meer capaciteit en financiële middelen nodig. Bovendien wil de organisatie meer betrokkenheid vanuit de diverse ENA-landen creëren en meer inzetten op communicatie. „Je ziet niet veel van de ENA”, zei Raaijmakers al op de Relatiedag, „maar er gebeurt heel veel achter de schermen.”

Opstellen toekomstvisie

Op de jaarvergadering is besloten om een adviesbestuur in te richten. Dit zal de verschillende ENA-landen kunnen adviseren in allerlei zaken die boomkwekers bijvoorbeeld in het ene land meer of minder aangaan, dan in het andere land. Daarnaast is de ENA bezig met het opstellen van een toekomstvisie. „In januari 2023 willen we onze visie vaststellen.”

Voor de jaarvergadering bij Naktuinbouw gaf John van Ruiten een presentatie over de werkwijze van de keuringsdienst. De buitenlandse ENA-vertegenwoordigers waren onder de indruk, merkte Raaijmakers. „Met name over de afstemming die Naktuinbouw heeft met kwekers en informatie met hen uitwisselt.”

Excursies diverse boomkwekerijen

De zomerconferentie van de ENA begon vorige week woensdag op de Floriade, met de Green Cities Conference gevolgd door een rondleiding op de tentoonstelling. Donderdagmiddag is in de Flevopolder vruchtboomkwekerij Roelofs bezocht. Vrijdag bezocht de ENA verschillende bedrijven in Boskoop: boomkwekerij Arend Oudijk, Griffioen Wassenaar en Hoogeveen Plants.

Raaijmakers kijkt terug op een „indrukwekkende en heel geslaagde zomerconferentie in Nederland.” Het programma was opgezet door de LTO Vakgroep en handelsbond Anthos die binnen de ENA de Nederlandse boomkwekerijsector vertegenwoordigen.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement