En dan wordt het heel stil.

vrijdag 13 april, 2018 -  Henk Raaijmakers
Vaak vraag ik bij leden-ontmoetingen “Waar lig je wakker van?”. Dat zijn nl de zaken waar je als LTO vakgroep mee bezig moet zijn. Dat bepaalt voor een groot gedeelte onze agenda. Soms vraag ik dat mezelf ook af.

Tenslotte ben ik zelf ook boomkweker, heb personeel, kas, pottenveld en zoek naar nieuwe afzet. En als ik dan het rijtje afloop is er best veel om van wakker te liggen.

Xylella wat in Engeland gevonden zou zijn en toch weer niet. We doen alles wat we kunnen om het buiten te houden. Maar is dat genoeg?

Een harde Brexit die voor de boomkwekerij catastrofaal kan uitpakken omdat het belang voor Engeland gering en de fytosanitaire consequenties best groot kunnen zijn. Denk aan Xylella, Kastanjebladziekte, Phytophthora ramorum of eikenprocessierups…

Bayer neemt enkele gewasbeschermingsmiddelen uit de markt. De inkopende overheid vraagt meer en meer biologisch zonder te weten wat dat inhoudt en de inkopende tuincentra en Retail werken met verbodslijsten waar geen kweker nog aan kan voldoen. Krijgen we wel genoeg tijd om ons aan te passen?

En dan die afzet. Het zag er allemaal zo mooi uit in januari en februari. Velen van ons zaten in de plus. En dan komt maart. Turkije start een oorlog in Noord Syrië. Rusland en het Westen liggen na de moordaanslag op een voormalig spion op oorlogskoers. En de temperaturen zijn historisch laag in heel Europa. Zaken waar je geen grip op hebt.

En dan krijg je een appje. Het gaat snel achteruit met Sonja. Al meer dan 35 jaar een goede vriendin, die half februari naar de dokter gaat met wat pijn in de rug. Het blijkt uitgezaaide kanker in gal, lever en longen. Sonja stond liefdevol en behulpzaam altijd klaar voor haar directe omgeving. Zo iemand waar je alleen maar van kan houden. Als vriendengroep hebben we afscheid genomen. Uitgesproken wat we nog wilde zeggen en sterkte gewenst in de laatste weken.

Bij thuiskomst in de avond pak je je telefoon en staat er nog een bericht. Peter Greijmans is overleden. Zeer gewaardeerd collega bij ZLTO. Sociaal werker die altijd klaar stond voor leden in moeilijkheden. Begin januari krijgt Peter last van wat lijkt op een verkoudheid, mogelijk voorhoofdsholteontsteking. Het blijkt een hersentumor.

Wat overblijft is overpeinzing en stilte.

Sterkte aan allen die hen lief hebben.

Peter is 31 Maart in besloten kring gecremeerd.

 

Henk Raaijmakers

Voorzitter LTO vakgroep

Bomen en Vaste Planten

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement