Eisen spuittechniek laanbomen

vrijdag 26 februari, 2021

De gewasbescherming in de teelt van bomen, vaste planten en zomerbloemen zal zich steeds verder ontwikkelen naar het beperken van de overlast voor de omgeving. Het streven is uiteindelijk om gewasbescherming zo toe te passen dat er nagenoeg geen emissie meer zal zijn naar water, bodem en lucht.

Anneke van Dijk

Om drift te beperken bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is het noodzakelijk gebruik te maken van technieken die nu al minimaal 75 % driftreductie geven.

De uitzondering die hiervoor gold voor de op- en zijwaartse bespuitingen in de laanbomenteelt is vanaf 1 januari 2021 niet meer van toepassing. Ook voor deze bespuitingen moet nu met 75 % driftreductie worden gewerkt.

De lijst met Driftreducerende Technieken (DRT lijst) op de site van Helpdesk Water  geeft duidelijkheid over de technieken die aan deze eis van 75 % driftreductie voldoen.

Voor laanbomen – spillen en opzetters is het van belang om in 2021 de juiste doppen te gebruiken in de axiaalspuit of dwarsboomspuit. Deze spuitmachines kunnen voldoen aan de nieuwe eisen als een dop uit de driftreducerende dopklasse van 95 % wordt toegepast en met de juist druk de bespuiting wordt uitgevoerd. Op een aparte driftreducerende doppen lijst blijkt dat voor zij- en opwaartse spuitmachines er slechts twee doppen  tot de 95 % klasse behoort, nl. de Albuz TVI 80-025 (maximale spuitdruk 7 bar) of de TeeJet AI 80-02    (maximale spuitdruk 2 bar) .

Voor de hoge laanbomen is tot nu toe alleen de mastspuit van Damcon beschreven en opgenomen op de DRT lijst. Het prototype van deze spuit wordt medio april in Nederland verwacht. Wanneer het prototype aan de eisen voldoet, dan is de verwachting dat de eerste machines tweede helft zomer leverbaar zijn voor de praktijk, mits de gewenste eisen binnen de specificaties van de machine passen.

Zie de dia’s van de presentatie getoond tijdens het webinar: HIER

Anneke van Dijk

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement