Eerste inschatting Bossenstrategie: 150-200 miljoen bomen en planten nodig

vrijdag 11 juni, 2021

Nederland zal de komende 10 jaar tussen de 150 miljoen en 200 miljoen stuks plantmateriaal nodig hebben. Dat kwam naar voren op het forum ’Boomkwekerij Broodnodig bij Bossenstrategie’ dat woensdagavond plaatsvond.

Arno Engels

Na afloop van het forum (v.l.n.r.): Johan Vink, Marc Lodders, Hank Bartelink, André Wijnstra, Arno Engels, Martijn Boosten en Lammert Kragt. Vera Dalm kon helaas niet bij het einde zijn.

Tussen de 150 miljoen en 200 miljoen bomen en planten: dat is een eerste inschatting van de werkgroep Bossenstrategie, op basis van onder andere analyses van kennisinstituut Probos. Zoveel is nodig om invulling te kunnen geven aan de nationale Bossenstrategie. Hank Bartelink, directeur LandschappenNL en voorzitter van de werkgroep, stelde op het forum: „En onze eerste bevindingen zijn: zoveel miljoenen zijn nog niet voorhanden.”

Volgens Bartelink hebben veel mensen nog geen idee van wat er, vanwege de Bossenstrategie, gaat gebeuren. „’O, ik heb een eikenbosje nodig, ik bel even naar een kweker in Zundert’: zo werkt het niet.”

Belang van kwaliteitsborging benadrukt

Volgens de Bossenstrategie moet er ook meer autochtoon plantmateriaal worden gebruikt. Marc Lodders, kweker en bestuurslid van Treeport Zundert, benadrukte op het forum het belang van kwaliteitsborging. „In de totale keten vanaf het zaad moet er een goede administratieve afhandeling zijn van autochtoon materiaal.”

De Bossenstrategie behelst veel meer dan alleen bosaanleg. Agroforestry, bijvoorbeeld, moet ook een zetje krijgen in Nederland. De overheidsplannen bieden boomkwekers in elk geval diverse afzetkansen, zo was een conclusie van het forum. „Als blijkt dat subsidievoorwaarden meer naar autochtoon verwijzen”, zei André Wijnstra, voorzitter van de LTO Cultuurgroep Bos- en Haagplantsoen, „dan kun je als kweker daarop inzetten. Oriënteer je in de mogelijkheden die de Bossenstrategie zal bieden. Is het voor jouw bedrijf een verdienmodel of niet?”

Behalve Bartelink, Lodders en Wijnstra kwamen deze gasten aan tafel: Vera Dalm (Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren), Johan Vink (BoHeZa), Lammert Kragt (Staatsbosbeheer) en Martijn Boosten (Probos). Het forum werd live vanuit de studio van AgriPers in Zwolle uitgezonden op internet; kwekers uit het hele land woonden het bij.

Binnenkort is het forum in de studio, georganiseerd door de LTO Cultuurgroep samen met Treeport, terug te zien op internet.

 

Meer nieuws

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement