Eerste boom Floriade Almere 2022 geplant

vrijdag 01 december, 2017 -  Gerrit Peeters
Onder het mom ‘De beuk gaat erin!’ is 30 november op het Weerwatereiland in Almere de eerste boom van de Floriade geplant, een rode beuk. Het is het startsein voor de aanleg van het arboretum: een verzameling bomen en planten die samen het groene hart vormen van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en van de stadswijk die daarna op het Floriadeterrein verrijst.

  Stichting De Groene Stad, de gemeente Almere en Floriade Almere 2022 hebben de handen in een geslagen. Deze drie partijen hebben voorafgaand aan het planten van de eerste boom, op donderdag 30 november 2017 een convenant getekend voor het bij elkaar brengen van een groot assortiment bomen en vaste planten. Dit assortiment is zorgvuldig samengesteld door met name Niek Roozen (landschapsarchitect),  Jaap Smit, de LTO cultuurgroep Laanbomen en een aantal collega’s samengesteld.

Deze middag is met het planten van een Rode Beuk met een stamomtrek van maar liefst 1 meter, een aftrap gegeven voor de aanplant van de eerste 400 bomen die dit najaar en komend voorjaar al aangeplant gaan worden. Deze floriade is in die zin uniek, omdat individuele kwekers middels het doneren van een of meerdere planten sponsor kunnen worden van de Floriade, waarbij zij zowel naar de aanloop toe als ook tijdens de Floriade, als groep van sponsoren of ambassadeurs bij de Floriade worden betrokken.

Inzending Nederlandse Kwekers:

Kwekers kunnen  op de website van de Floriade (www.floriade.nl/inzendingsierteelt) de lijst van planten vinden welke gereserveerd kunnen worden door kwekers, waarbij zijn naam verbonden wordt aan dat stuk van het arboretum in plantenverzameling die na de Floriade een stadswijk zal worden. Deze stadwijk heeft dan de grootste plantenverzameling van de Nederlandse boomkwekerij op een plek. De aftrap  vanmiddag in het bijzijn van de burgemeester van Almere, de commissaris van de Koning, de voltallige directie en namens de Groene Stad Henk Westerhof en Henk Raaijmakers is het startsein voor de sector gegeven om zich in de komende vijf jaar in fases, te beginnen met de laanbomen en te eindigen met de bloemenbollen en de vaste planten, een podium te verschaffen voor he toog van de gehele wereld. Iedere kweker groot of klein kan een bijdrage leveren aan de Floriade en daarmee zijn of haar naam tot ver na de Floriade aan dit arboretum te verbinden. Wij hopen op uw steun.

Meer nieuws

Symposium over vruchtboomteelt

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement