Column: Een spannend 2021

donderdag 21 januari, 2021

Op 6 januari is in ons land begonnen met de vaccinatie tegen het Corona virus. Het duurt nog wel even voordat er een grote groep gevaccineerd is en dat ziekenhuis- en IC-opnames aanzienlijk zullen dalen. Iedereen kijkt uit naar het moment dat geliefden, vrienden, familie en bekenden weer bezocht kunnen worden. Iedereen kijkt uit naar het moment dat er weer vakantie in binnen- en buitenland bezocht kunnen worden. Vakgenoten kijken er naar uit dat collega’s bezocht kunnen worden. Telers en exporteurs kijken er naar uit dat klanten weer bezocht kunnen worden. Wanneer zal dat zijn? 2021 wordt een spannend jaar.

Per 1 januari 2020 was de Brexit een feit, maar per 1 januari 2021 moet de handel met het Verenigd Koninkrijk voldoen aan de Brexit deal, die gelukkig, op de valreep nog werd afgesloten. Maar wat betekent dat? Gelukkig geen importheffingen en gelukkig de intentie om de handel zo min mogelijk te belemmeren.  Maar worden de keuringsdiensten wederzijds erkend? Gaan de regels vaak veranderen zoals nu met de Sierprunis het geval is? Blijft de papierberg beheersbaar? Moet er veel gewacht worden voordat de grens gepasseerd kan worden? 2021 wordt een spannend jaar.

De land- en tuinbouworganisatie LTO heeft met de overheid een convenant afgesloten om te streven naar een verdere verduurzaming van de productie van onder meer Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Lukt het ons om, in zo’n diverse sector als de onze is, substantiële stappen te zetten? 2021 wordt een spannend jaar.

Onze vakgroep gaat vol energie door met hetgeen ze bezig was. Verduurzaming, het verminderen van fytosanitaire belemmeringen, beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, beschikbaarheid van arbeid, promotie van onze producten via De Groene Stad, via de Floriade 2022 en vele andere thema’s. 2021 wordt daarmee een spannend jaar.

Sinds 16 december ben ik Henk Raaijmakers als voorzitter van jullie vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen opgevolgd. Ik zal mijn uiterste best te doen het vertrouwen van de vertrouwenscommissie naar u waar te maken. Lukt het ons om de binding met onze leden en huidige niet-leden te versterken? Lukt het ons om het vele goede werk van mijn voorganger te continueren en uit te breiden? Lukt het ons om de gestelde doelen in samenwerking met de diverse andere organisaties in ons vak te realiseren? 2021 wordt een spannend jaar.

 

Aad Vollebregt

Voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement