Column: Een ander jaar

dinsdag 08 juni, 2021

We zien het al een paar jaar dat we door het gebruik van eigen plantmateriaal steeds een klein stapje achteruit gaan. Dit resulteert in minder groeikracht in lastige/stressperiode en uiteindelijk ook in bloemopbrengst.

Op duinzandgrond, daar bestaan al onze percelen uit, spelen aaltjes hier ook een grote rol in. We proberen de groeikracht te stimuleren door het plantmateriaal op tijd te rooien en klaar te maken, en vervolgens voor minimaal 3 maanden in de vriescel te bewaren. Dit geeft voor de meeste gewassen het juiste resultaat.

Voor de producten die we telen voor de plantenhandel, en dus vrij van aaltjes moeten zijn, hebben we de keuze gemaakt om weefselkweekmateriaal aan te kopen. Dit werkt al een paar jaar erg goed.

Vorig jaar hebben we een proef gedaan door weefselkweek materiaal aan te kopen voor de bloemenproductie. Ook dit is erg goed bevallen en hebben voor dit jaar veel meer aangekocht om een schone start te kunnen maken.

Dat geen enkel jaar hetzelfde is, blijkt ook dit jaar weer. Een koude winter en een koud voorjaar met veel neerslag. Dat kon heel Nederland wel gebruiken. De grondwaterstanden zijn overal weer hersteld en wordt door de waterschappen langer vastgehouden om een mogelijke droge periode op te kunnen vangen. Bij ons op het land is dit allemaal goed merkbaar. Al de, van de winter/voorjaar, uitgeplante stekken staan er uitstekend bij. Ze zijn mooi aangeslagen en hebben een vitaal uiterlijk. Wij maken na het planten gebruik van bodemherbicide, en door het constant activeren door wat regen staat er nauwelijks onkruid. We lopen qua stand van het gewas en werkzaamheden, ten opzichten van voorgaande jaren, wel 2-3 weken achter.

Nu het eindelijk wat warmer en zonniger is geworden, zit de groei er behoorlijk in. We zullen dus waakzaam moeten zijn dat het niet te lang droog blijft, om het gewas op peil te houden. Wat ik echter niet hoop is dat de 2 weken achterstand ingelopen gaan worden en voor ophoping gaat zorgen. Ik heb al geluiden gehoord dat dit in de pioenenteelt staat te gebeuren. Dan kan het zomaar zijn dat 5 weken oogst in 3 weken gepropt gaan worden. Dit kan resulteren in te massale productie en zodoende te weinige handjes of capaciteit hebben om alles eraf te kunnen halen. We zullen er dan ook niet gek van op moeten kijken als er hoeken pioenen uit staan te bloeien.

De tijd zal het leren.

Marco van Ruiten

Voorzitter cultuurgroep zomerbloemen en

Bestuurslid vakgroep

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement