Duitse verpakkingswet

vrijdag 05 april, 2019 -  Anneke van Dijk
In december 2018 hebben we u gewezen op de nieuwe verpakkingswet in Duitsland. Deze wet gaat over de verpakkingen die bij de consument terecht komen. Degene die als eerste in de keten het product met verpakkingsmateriaal op de Duitse markt brengt heeft een registratieplicht bij het centrale verpakkingsregister en een de verplichting om de hoeveelheid verkoopverpakkingen op te geven bij een van de erkende recyclebedrijven.

Geldt voor uw bedrijf een registratie- en meldplicht?

Eerder melden we u dat bepalend hiervoor is ‘wie eigenaar is van het product met verpakking, op het moment van passeren van de Duitse grens’.

Inmiddels is er meer duidelijk over de interpretatie hiervan. De VGB (Vereniging voor Groothandelaren Bloemkwekerijproducten),  geeft aan dat de ervaringen van de afgelopen maanden, het volgende uitwijzen:

-       Degene die verantwoordelijk is voor de planten bij het passeren van de grens, is ook verantwoordelijk voor de melding in het centrale register en opgave van de verkoopverpakkingen.

-       Dit geldt in ieder geval in de volgende situaties:

o   U brengt zelf uw producten naar uw klant in Duitsland

o   U laat uw producten naar Duitsland brengen door een transporteur

-       Dit geldt in het algemeen niet als uw Duitse klant de planten bij u op het bedrijf komt ophalen.

Het gaat om verpakkingsmateriaal dat door de consument direct verwijderd wordt na aankoop van de planten en boomkwekerijproducten: o.a. labels en hoezen in het algemeen en potten van tuinplanten.

Plantentrays worden gezien als transportverpakking en niet als consumentenverpakkingen en tellen niet mee,

Als u verantwoordelijk bent voor de aangifte is ons advies:

·         Inschrijven in het zogenaamde Zentralen Stelle (centrale register) Verpackungsregister. Meld u direct aan

·         Afsluiten van een licentieovereenkomst met een recyclebedrijf voor de hoeveelheid verkoopverpakkingen die u op de Duitse markt gaat brengen. U wordt belast voor het totaalgewicht dat u in omloop brengt. Erkende recyclebedrijven

 

AvD. 5 april 2019

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement