Crisis

vrijdag 27 maart, 2020

16 maart 2020.

Op de avond dat ik deze column schrijf hebben we net van premier Rutte gehoord dat Nederland wordt geconfronteerd met de meest vergaande maatregelen in vredestijd ooit.

Landen hebben grenzen gesloten en bewoners in Spanje en Italië zitten opgesloten in hun huizen.

Voor mij als voorzitter betekent het vol aan de bak. De eerste kwekers hebben vanmorgen annuleringen gemeld, oplopend tot meer dan 1 miljoen euro. Poolse personeelsleden die na het horen van de maatregelen nog snel de auto naar huis hebben genomen.

De telefoon maakt overuren. Een email naar de leden met een meldpunt om inzicht te krijgen in de ernst van de situatie. De handel op de veilingen is ingestort. De voorzitter van de VGB beschrijft de situatie in de handel van bloemen en planten als een bloedbad. Hooguit 10% van de handel draait nog.

Een snelle inventarisatie in onze sector leert dat we al gauw uitkomen op schadebedragen van meer dan 200 miljoen. Vooral de eerste trekheesterproducten en visuele tuincentrumhandel krijgen klappen door het wegvallen van veiling- en retail afzet. Als Duitsland alle retail behalve levensmiddelen sluit, zoals in enkele andere landen dan is dit catastrofaal.

En het zag er allemaal zo goed uit. Een goed najaar qua afzet wordt vaak gevolgd door een positief voorjaar. Het weer is op wat teveel regen na prima, de vraag is goed en de prijzen hebben een opwaartse beweging. De eerste grote orders staan klaar voor transport of zijn al onderweg. En dan verandert na Italië heel Europa in oorlogsgebied. Grenscontroles, politie en militairen die wegen controleren en regio’s afgrendelen.

De voorbereiding op een seizoen kan nog zo goed zijn, de strategie nog zo doordacht maar een crisis is niet te voorspellen. Voor de LTO vakgroep alle hens aan dek en doen wat we kunnen om voor onze leden de schade zoveel mogelijk te beperken. Door goede informatie zorgen dat er maximaal gebruik kan worden gemaakt van belastinguitstel, garantiestelling en andere door de overheid geboden ondersteuning van sectoren. Maar vooral ook kalm blijven, overzicht houden en oog hebben voor hen die qua gezondheid het meeste risico lopen. Namelijk onze ouderen en zieken die er het leven bij kunnen laten. Dat is het grootste verlies wat je kunt lijden.

 

Henk Raaijmakers

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement