Column: Vorstschade?

donderdag 29 april, 2021

De lente is weer volop in het land. Aan alles zie je dat deze nu echt is begonnen. We werden al vroeg in het voorjaar verrast met een paar zomerse dagen. Gelukkig volgde dit met weer wat winters weer en koude nachten.

Caroline Janssen-Michels

Dit heeft voor ons de verkoop toch nog 2 weekjes verlengd. Want alles wat nu nog weg gaat, is extra. Al denk ik dat iedereen in de laanbomensector echt tevreden zal terugkijken op afgelopen seizoen. Ondanks dat waren er evengoed wat zorgmomenten. De afgelopen winter was zeer extreem. Het was lang geleden dat de tempraturen zo ver onder de nul kwamen.

De vorst is natuurlijk goed voor een schoonmaak van de natuur, voor ziekte en plagen in de kwekerij. Toch zorgde deze koude winter ook voor stress in onze sector. Met man en macht werd er zoveel mogelijk groen afgedekt. Alles wat naar binnen kon, stond binnen veilig voor de vorst. Helaas voor ons konden wij de bomen niet afdekken. De sneeuw zorgde voor een mooie isolatie. Dit was ideaal voor het opgekuilde plantgoed en was het een goede beschermlaag voor de wortels van alle bomen.

Toch waren we voor de grote bomen erg bang. De sneeuwlaag zorgde voor flinke weerkaatsing van de zon op de stammen, waardoor de temperaturen net boven de sneeuw het laagst zijn. Vooral het open weer zorgde ervoor dat met de felle zon dat er enorme temperatuurverschillen ontstaan. Hierdoor kan de boom van binnen bevriezen. Waar er op dat moment niks aan de hand lijkt met de boom, zal bij de gevoelige soorten de bast gaan scheuren. Zo zagen we bij enkele soorten die al eerder waren uitgetekend en allemaal goed waren, dat deze later na de vorstperiode toch last hadden gehad van de vorst. Hier waren wat scheuren in de bast ontstaan.
Als de schade groot is, zullen we hier toch als sector oplossingen voor moeten vinden. Binnenkort willen we met de ZLTO-studiegroep laanbomen 2 bij elkaar komen. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de andere kwekers de koude periode hebben ervaren. Hebben ze net als ons ook iets geprobeerd en heeft het gewerkt? Hoe zijn hun ervaringen hiermee? Het mooie is dat je zo als groep veel aan elkaar hebt. Zolang het maar 2-richtingsverkeer is en blijft.

Caroline Janssen-Michels

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

 

Meer nieuws

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement