Column: Toelaten!

vrijdag 17 januari, 2020

Inmiddels is het alweer half januari en is het nieuwe jaar weer volop gaande. De drukte thuis op de kwekerij neemt weer toe. Op naar het nieuwe seizoen. Over een paar weken gaan de eerste stekken weer opgepot worden als het weer het toelaat. Dat kan natuurlijk nog alle kanten op gaan en dat hebben we gelukkig zelf niet in de hand. ‘Gelukkig’, want volgens mij gaan we het daar namelijk nooit over eens worden.

Remco Beekers

Het voorjaar is altijd een periode die voelt als opnieuw aan de slag, opnieuw alles oppotten, uitplanten. Maar ook een periode van volop drukte doordat ook het afleveren van de planten door gaat. En momenteel, nu de tijd het toelaat, ook nog eens kritisch te kijken naar problemen en knelpunten die zouden kunnen gaan ontstaan in de teelt op het bedrijf. Denk bijvoorbeeld maar aan het middelenpakket wat niet altijd voor alle situaties een oplossing biedt, of het nu gaat om de ‘chemische’  bestrijdingsmiddelen of de ‘groenere’ middelen. Veel middelen hebben een toelating nodig om te mogen gebruiken. En dat is nu net een traject wat niet vanzelf gaat.

Het is dan ook goed dat de CEMP-coöperatie is opgericht. Een samenwerking van LTO Nederland, Studieclub Horst aan de Maas, Treeport Zundert, Greenport Boskoop en Treecenter Opheusden. Aangevuld met nog enkele boomkwekers die direct lid van de coöperatie, zijn omdat ze geen lid zijn van bovengenoemde partijen. Binnen deze coöperatie zetten we in op de toelating van een zo breed mogelijk pakket aan middelen om de teelten die wij in onze sector hebben te kunnen laten voortbestaan. Veel energie zit er op om dit voor elkaar te krijgen binnen de beperkte gelden die we met elkaar beschikbaar hebben.

2020 zal dan ook een jaar zijn waarin we met de coöperatie gaan kijken om meer en meer kwekers te laten aansluiten voor dit doel. Dat kan een individuele kweker zijn of een groep van kwekers die ergens gezamenlijk georganiseerd zijn. Samen werken aan een gezamenlijk doel is daarbij het uitgangspunt, zodat we een (selectief of breed) middel kunnen inzetten in onze bedrijfsvoering op het moment dat dat ook noodzakelijk is.  Laat het ons weten als u hiervoor suggesties heeft of aan dit werk een bijdrage wil leveren!

Remco Beekers

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement