Column: Theorie versus praktijk

donderdag 03 november, 2022

Verschillende jaren geleden hadden we nog net geen uitbundige feesten, toen onze provincie en gemeentebesturen in al haar wijsheden hun aandelen in de energiemaatschappijen verkochten aan investeerders.

Jan Veltmans

Miljarden werden bijgeschreven op de bankrekeningen van dezelfde provincies en gemeenten. Daar konden we fantastische dingen mee doen en die zijn er – eerlijk is eerlijk – ook mee gedaan. Maar deze miljarden 'winst' is nu in enkele maanden tijd verdampt uit onze portemonnee. Aha, zegt politiek Den Haag, we moeten ingrijpen en geven iedereen compensatie voor de hoge energieprijs.

Met andere woorden: een sigaar uit eigen doos. Er is geen land ter wereld waar de belasting op energie zo hoog is als in Nederland, terwijl we op een enorme gasbel zitten en dit gas voor belachelijk lage prijzen aan onze buurlanden verkopen. Snapt u het nog? En ja, de schade die hierdoor in Groningen ontstaat moeten we ruimhartig en snel vergoeden. Brandstof wordt op termijnmarkten al lang van tevoren gekocht, maar als er iets speelt in de wereld, vliegt de prijs op dezelfde dag omhoog volgens de adviesprijs van de brandstofleveranciers.

En dan nu iets dichter bij huis: door het verlies van de derogatie, het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn en het Nationaal Plan Landelijk Gebied, wordt er een bulk van maatregelen over de agrarische sector gestort waarbij vergeleken de stikstofcrisis maar peanuts zijn.

Als collega-ondernemer wil ik u allen een dringend advies geven: houd dit goed in de gaten, want de gevolgen kunnen desastreus uitpakken voor uw bedrijfsvoering. Kijk in uw eigen gebied goed naar deze processen en bijbehorende kaartjes, want deze maatregelen gaan ons bijna allemaal flink raken. En als je deze set aan maatregelen goed bestudeert, is men in Den Haag het paard achter de wagen aan het spannen. Daar wordt in theorie bedacht hoe het in de praktijk zou moeten werken. Maar wie kan dat nu beter beoordelen en uitvoeren dan de agrosector zelf. Laat de praktijk bewijzen dat de Haagse theorie niet werkt.

Volg de LTO-informatievoorziening op de voet.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement