Column: Spelen met vuur

woensdag 26 juni, 2024

We vormen een sector waarin geld wordt verdiend. Maar als er een uitbraak van een quarantaine-organisme is, heb je binnen een week een omslagpunt. Daar moeten we ons allemaal wel bewust van zijn.

Foto: NVWA/Bugwood.org

Afgelopen 14 juni was ik voor het eerst bij de jaarlijkse bijeenkomst rond Q-organismen, dit jaar in boomteeltregio Horst aan de Maas. De sfeer was goed, en de geleverde inzet door de organiserende partijen was echt top. Bewustzijn over de risico’s en impact van Q-organismen: je merkte onder de aanwezigen goed dat het speelt.

Risico’s op insleep van een Q-organisme, via de handel of op natuurlijke wijze, zijn reëel. Wanneer we te maken krijgen met een vondst of een uitbraak, hebben we een groot probleem. Het raakt niet alleen het bedrijf waar iets is gevonden, maar het hele economische bestel in de omgeving. Als je bedrijf op slot gaat, wordt geruimd en je geen boterham meer kunt verdienen, gaat ook de bakker om de hoek het merken. De situatie verandert totaal; het treft je psychologisch, je gezin, noem maar op.

Regie over je regio

Bij import van waardplanten van een Q-organisme spelen we met vuur. Dat is een best pittige uitdrukking, maar het is ook zo. Bij een uitbraak ligt er een draaiboek klaar. LNV en de NVWA nemen dan, op last van Europese noodmaatregelen, de regie over van je regio. Hoe ga je daarmee om als ondernemer en als sector? Hoe communiceer je dan? Het betekent dat je goed voorbereid moet zijn.

Je moet zo goed mogelijk voorkomen dat er iets gebeurt. Als kweker of handelaar, maar het moet ook tussen de oren komen van burgers. Ook zij moeten zich ervan bewust zijn dat ze geen waardplant van bijvoorbeeld Xylella of de Japanse kever meenemen vanuit het buitenland. Eigenlijk zou dit op alle vakantieparken onder de aandacht gebracht moeten worden. De impact op onze sector, op al het groen in de omgeving, is anders enorm.

Heftige beelden

Op de bijeenkomst in Horst aan de Maas werden heftige beelden getoond van zo’n impact. Bij een Italiaanse abrikozenteler waren vallen geplaatst voor de Japanse kever. Die puilden werkelijk uit van de kevers, zoveel waren het er. Ik was echt wel geschrokken van die beelden. Iedereen moet zich daarom bewust zijn van de gevaren van Q-organismen. Het is van cruciaal belang.

Erik Stuurbrink

Voorzitter LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement