Column: Schone start!

vrijdag 09 april, 2021

Ook in de wintermaanden staat ons bedrijf niet stil.

Naast zomerbloemen telen we namelijk ook vaste planten.

Marco van Ruiten

Op de foto: Actaea waar een klein laagje papier overheen ligt. De eerste blaadjes groeien er al doorheen.

Door de coronacrisis is iedereen gedwongen om alleen noodzakelijk te reizen en zijn we hetgeen we al hadden, steeds meer gaan waarderen. Het zal jullie dan ook niet ontgaan zijn dat de waardering voor bloemen en planten is toegenomen. Supermarkten, tuincentrums en bouwmarkten draaien top-omzetten, maar ook andere producten rondom de huiselijke sfeer zijn niet aan te slepen. Alles om het maar zo gezellig mogelijk te maken in en om het huis.

De vraag naar onze vaste planten is hierdoor ook enorm toegenomen. Ik kan wel stellen dat we schoon op (leeg) zijn.

Een van de dingen waar we al een paar jaar tegenaan lopen, is schoon uitgangsmateriaal. Doordat we stekken maken van overjarige planten, sluipt het er langzaam in dat de kwaliteit/groeikracht van de planten achteruit gaat. Dit kan resulteren in vermindering van stelen. Ook kunnen we in bepaalde producten nogal last hebben van aaltjes. Aangezien hiervoor bijna geen bestrijding mogelijk is, zorgt dit voor een uitdaging.

We hebben dan ook het besluit genomen om, waar mogelijk, te kiezen voor een schone start. De kwetsbare gewassen planten we alleen uit op grond die het hele jaar schoon en braak heeft gelegen. Voor Astrantia en Actaea hebben wij ervoor gekozen om overjarige planten te vervangen voor in-vitro materiaal. De groeikracht hiervan is echt enorm.

In de afgelopen en aankomende weken zijn we volop bezig met uitplanten. Na het uitplanten spuiten we er een bodemherbicide overheen, en laten we de grond afdekken met een klein laagje papier. Omdat we dicht aan de kust zitten en lichte grond hebben, kan dit met harde wind makkelijk gaan stuiven/roven. Met het laagje papier voorkomen we dit.

Laat de zomer maar komen want:

Een schoon begin is het halve werk!

Marco van Ruiten

Voorzitter LTO Cultuurgroep Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement