Column: Maat houden

donderdag 23 maart, 2023

Maat houden, je denkt dan vooral aan muziek. De maat bij muziek zorgt ervoor dat de muzikant of zanger het goede tempo aanhouden, zoals door de componist bedacht.

Jan van Leeuwen

Als iedereen dat anders doet wordt het vals, en is het minder prettig om aan te horen. Een andere maat is er bij marcheren. We kennen het van militairen of van samen wandelen. Als niet alle marcheerders dezelfde maat aanhouden, wordt er onregelmatig gelopen wat een onrustig gevoel geeft.

'Maat houden' is het carnavalsthema 2024 bij ons, en dan zullen zeker bij de optocht allerlei soorten maten voorbij gaan komen. Ik ben benieuwd.

Maar waar het bij ons om gaat, zijn de maten van onze producten. Het is voor het vergelijken wel zo handig als we allemaal hetzelfde maatsysteem hanteren. De echt ouderen in onze sector weten nog wel hoe dit vroeger was. Binnen Europa had zo ongeveer ieder land/streek zijn eigen maatsysteem. De één gebruikte centimeters, de ander duimen en de volgende inches. Toen de teelt in potten opkwam, ging de een de hoogte van het product meten inclusief de pot, en de ander vanaf de pot.

Gelukkig zagen de kwekers in Europa dat dit een onmogelijke manier van werken creëerde, waar wat aangedaan moest gaan worden. Zodoende zijn er standaarden voor ontwikkeld. Bij ons is dat door de Raad voor de Boomkwekerij (samenwerking Anthos en LTO) gebeurd middels de kwaliteitsnormencommissie. Die maakte een overzicht van gezamenlijk te hanteren uitgangspunten en standaarden. Bijvoorbeeld: de maat van een laanboom wordt gemeten 1 m boven de wortelhals, en de maat is de stamomtrek aldaar. De lengte van een plant in pot wordt gemeten vanaf de bovenkant van de pot. Een struik van 60 tot 80 cm en drie takken heeft minimaal 3 takken van deze lengte vanaf de grond gemeten.

Alle maten zijn toen zo gestandaardiseerd. Varb is deze gaan gebruiken voor haar vraag- en aanbodsysteem. Aan alle maten zijn codes toegekend. Jaren heeft het zodoende goed gewerkt.

Maar nu is de tijd toch aangebroken, door ontwikkelingen in de sector, om het systeem tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. Onder leiding van Greenform (Varb is daar onderdeel van) en samen met de Raad voor de Boomkwekerij is een werkgroep samengesteld, die dit oppakt en inmiddels van start is gegaan. Op weg naar een toekomstbestendig kwaliteits- en maten-systeem waar we mee vooruit kunnen. Alleen met een eenduidig systeem kunnen we in de toekomst 'maat houden'. Suggesties zijn welkom bij onze vakgroep.

Jan van Leeuwen

Bestuurslid LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement