Column: “Help, de Polen zijn op”

woensdag 06 december, 2017 -  Werkgeverslijn
Enkele weken geleden sprak ik met medewerkers van EURES over de ontwikkelingen op de Europese arbeidsmarkt. EURES helpt Europese werkzoekenden met het vinden van een baan in het buitenland. In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van Poolse werknemers. Door de aantrekkende economie en groei van de werkgelegenheid in Polen zijn er echter steeds minder Poolse werknemers bereid om naar ons land te komen. De Poolse beroepsbevolking veroudert snel en de invoering van het wettelijk minimumloon in Duitsland in combinatie met de kortere reisafstand maakt Nederland voor hen minder interessant. De Brexit leidt vooralsnog niet tot een toenemende belangstelling om bij ons te komen werken.

In Denemarken heeft men op deze ontwikkeling ingespeeld. Werken in Denemarken wordt uitgebreid gepromoot in de Roemeense media en steeds meer Roemeense werknemers willen in Denemarken gaan werken. Naast Bulgaren en Roemenen bieden ook nieuwe groepen van werknemer perspectief voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo is er een toename van werknemers uit de Baltische staten, met name uit Letland, die in Nederland werkzaam zijn. Kroaten kunnen vanaf 1 juli 2018 zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland.  Moldaviërs met een Roemeens paspoort en Oekraïners met een Pools of Hongaars paspoort kunnen eveneens in Nederland werken zonder tewerkstellingsvergunning.  Italianen en Grieken zijn volgens EURES steeds meer bereid om in ons land te gaan werken.

Uit onderzoek van EURES blijkt dat goede arbeidsvoorwaarden (wat houd de werkgever netto over na aftrek van huisvestingskosten en de zorgpremie) het belangrijkste argument vormt om in Nederland te gaan werken. Vanzelfsprekend dient er ook sprake te zijn van goed werkgeverschap en goede huisvesting. Als werkgever is het ook belangrijk om oog te hebben voor culturele verschillen. Werknemers uit verschillende landen kunnen niet altijd even goed met elkaar overweg. Voor Bulgaren en Roemenen is bijvoorbeeld de aanwezigheid van landgenoten belangrijk. Voor het vinden van buitenlandse werknemers kunt u gebruik maken van Seasonal Work van LTO Arbeidskracht. Arbeidskracht werkt nauw samen met EURES en beschikt over actuele informatie op het gebied van buitenlandse arbeid.

In de afgelopen periode van bijna 11 jaar ben ik werkzaam geweest als beleidsadviseur Economisch en Sociaal Beleid (ESB). Vanaf 1 januari 2018 ga ik met veel plezier aan de slag in mijn nieuwe functie als adviseur/coördinator  van de Werkgeverslijn (50%) en beleidsadviseur onderwijs (50%) bij LTO Nederland.  Ook in deze nieuwe functie zal ik u op de hoogte houden van de ontwikkelingen op het gebied van ESB en onderwijs.

Jules Sanders

Beleidsadviseur Economisch en Sociaal Beleid en Onderwijs

LTO Nederland

 

 

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement