Column: Groen is populair

dinsdag 10 september, 2019

Met onze boomkwekerijproducten hebben we regelmatig het nieuws gehaald.

In de extreme warme dagen ging er geen dag voorbij waarin werd geroepen dat we meer groen moesten planten. Waarin groen  voorheen als luxe product werd beschouwd is het nu een belangrijk middel geworden om de extreme weersverandering aan te gaan.

Caroline Janssen-Michels

Vroeger toen de kunstkerstboom op de markt kwam, gingen bij ons thuis alle alarm bellen rinkelen. Stel je is voor dat er niet alleen kunstkerstbomen in huis zouden komen, maar ook kunstbomen langs de weg. Dit zou voor een gemeente onderhoudskosten schelen en een straat had toch een mooi beeld. Als ik daar nu aan terug denk moet ik in mezelf lachen. Wat toen als bedreiging werd gezien is nu een enorme kans. Groen populairder dan ooit.

Hier heeft de Groene Stad een belangrijke bijdrage aan geleverd. Doordat de groene stad allerlei onderzoeken heeft verricht kunnen we aantonen wat groen met ons doet. Zoals de verkoelende werking van groen het fijnstof/smog probleem en zo zijn er nog vele andere voordelen welke te vinden zijn op www.degroenestad.nl

De groene stad heeft niet alleen zijn uitwerkingen hier in Nederland maar wordt Europees ook gebruikt en zelfs in China kennen ze de onderzoeken van de Groene stad. Wat natuurlijk erg belangrijk is voor ons als groot export land.

Door kwekers wordt vaak gezegd dat promotie echt een meerwaarde is voor de sector. Als LTO zien wij hier ook de meerwaarde in. Wat veel leden helemaal niet weten is dat de Groene stad mede is opgericht door LTO en nog steeds een belangrijke bijdrage levert.

Veel mensen vragen mij wat doet LTO eigenlijk. Als bestuurslid zie ik hoeveel er achter de schermen gebeurt. Politiek gezien heeft LTO een belangrijke stem en wordt deze mening meegenomen in politieke besluitvorming. Projectmatig is o.a. het CEMP werk* en de Groene Stad mee opgezet wat een meerwaarde biedt voor onze sector.
Dus laten we met z’n alle groen populair houden.

Caroline Michels-Janssen

Bestuurslid LTO Vakgroep

 

 * Coöperatie Effectief Middelen Pakket, waarbij LTO leden en alle leden van boomkwekerij Treeports in Nederland en studiegroep Horst a/d Maas een bijdrage leveren voor het behoud van en verkrijgen van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen en het verduurzamen van het pakket.

Meer nieuws

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement