Column: Groeizaam of moeizaam!

vrijdag 25 augustus, 2023

Als je erop gaat letten hoor je het heel vaak dat mensen mopperen over het weer. Bij mij thuis is dit ook niet anders.

Marco van Ruiten

M’n vrouw heeft net 2,5 week zomervakantie gehad om leuke dingen te doen, zoals varen of lekker naar het strand. Maar helaas zat dit er niet in. Nu ze weer aan het werk is, zal je net zien dat het prachtig weer wordt.

Of het nou regent en koud is, of droog en heet zodat de mussen van het dak vallen: de één vindt het lekker en de ander vindt het niks. Wij als kwekers moeten hierop inspelen, je wilt namelijk niet dezelfde fouten maken die je in de afgelopen jaren hebt gemaakt.

Dat geen enkel seizoen hetzelfde is, blijkt ook wel weer dit jaar. Na een droge zomer vorig jaar en een redelijke winter, kregen we een koud en nat voorjaar. De gewassen bleven lange tijd in winterrust en kwamen veel later op gang dan normaal. De groei was over het algemeen veel grilliger en de aanleg van bloemstelen bleef een beetje achter. Het heeft ertoe geleid dat het aantal bloemen die we uiteindelijk in de eerste helft van de zomer geoogst hebben, toch wel een beetje tegen viel. Om er genoeg lengte in te krijgen, hebben we aardig bij moeten sturen met bladvoeding en snel opneembare meststoffen. Toch was dit niet volledig afdoende. Ook door de vele dagen met noorderwind ging alles een beetje moeizaam.

Naast onze zomerbloemen telen we ook nog een groot assortiment vaste planten. Vorig jaar hadden we problemen om ze goed te laten groeien; dit kwam vooral door een lange droge en warme periode. Om niet nog een jaar een tegenvallende opbrengst te hebben, is het zaak om er scherper op te zitten. Zorgen voor de juiste waterhuishouding en minder stressmomenten creëren was de opdracht. Gelukkig heeft de natuur hier genoeg aan meegeholpen. Als ik zie hoe de gewassen er nu bij staan, belooft het een goed plantenseizoen te worden. Zowel voor m’n vaste planten als zomerbloemen zijn dit gunstige omstandigheden. De tweede helft van de zomer lijkt een stuk beter te verlopen. Hopelijk kunnen we de zomer groeizaam afsluiten.

Marco van Ruiten                                                                                                                                          

Bestuurslid LTO Bomen Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement