Column: Extreem weer

vrijdag 28 augustus, 2020

Het weer lijkt te veranderen en het weer wordt steeds extremer. De zomers worden warmer de winters natter en we moeten ons steeds beter voorbereiden. Denk aan de extreme regenval, de windhozen en op dit moment extreme hoge tempraturen.

In onze kwekerij merken we deze verandering. Terugkijkend zijn er al heel wat nieuwe extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Dit kost ons extra energie en komt er allemaal extra bij. Afgelopen winter hebben we geïnvesteerd in een zelfsturende haspel. Deze nieuwe haspel is op gps en stuurt op sector aan. Dit houdt in dat we preciezer kunnen beregenen en daardoor minder water verbruik hebben. De sproeier stelt zich vanzelf bij, waardoor er niet onnodig op bepaalde plekken bewaterd wordt.

Caroline Janssen-Michels

Met dit extreme weer en deze hoge tempraturen draaien onze haspels constant. Er is grote kans op hitte stress. Bomen kunnen hierdoor verbranden, waardoor ze mogelijk gaan scheuren in de stam. Om dit te voorkomen bekalken we gevoelige soorten bomen. De haspels zijn onmisbaar voor ons.

Op onze kwekerij moeten we alert blijven, want is het alleen hitte? Of zijn er nog andere oorzaken die we niet moeten vergeten.

Daarom zetten we extra in op beregening, want naar mijn idee, hoe droger een boom is hoe sneller deze verbrand. Het is voor ons ook van groot belang dat we mogen beregenen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het scheuren, maar ook voor de jonge aanplant die nog het wortelgestel aan het ontwikkelen is en zich nog goed moeten wortelen.

Afgelopen jaren zie ik zelf dat LTO op landelijk en regionaal niveau volop in gesprekken is met de waterschappen. Er wordt veel gemeten en we weten wat er ongeveer per jaar beregend wordt. Met deze gegevens kunnen we ook laten zien hoe het waterpeil ervoor staat en wat de verwachtingen zijn. Daarnaast worden natuurlijk ervaringen van LTO kwekers meegenomen in deze gesprekken. Tijdens deze gesprekken kunnen we blijven vertellen hoe en waarom beregenen nodig is. Bij LTO gebeurt er veel achter de schermen om beregening mogelijk te houden. Dit krijgen we als kwekers niet altijd mee.

 

Carolin Janssen-Michels,

Bestuurslid LTO Vakgroep, Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

 

Meer nieuws

Positief maar bezorgd.

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement