Column: Een spannende toekomst

vrijdag 23 september, 2022

Het klink als een cliché, immers de toekomst is altijd spannend, maar de komende periode is voor velen wel heel spannend. Uiteraard geldt dat voor de Oekraïense bevolking, maar zakelijk gezien, ook voor ons, boom-, vaste planten en zomerbloementelers.

De energieprijzen, die door het dak gaan, inflatie van dubbele cijfers, de vraag naar onze producten die tegenvalt... Hoewel we minder energie gebruiken dan bijvoorbeeld de glastuinbouw, bepalen de energieprijzen toch een belangrijk deel van de kostprijs. Energie voor transport, verwarming, beregening en koeling. Daarnaast zijn de energieprijzen ook voor een belangrijk deel bepalend voor de kosten van potgrond, potten, folies enzovoort.

En tenslotte, in welke mate zal de inflatie doorwerken in de stijging van de loonkosten, de belangrijkste kostenpost op onze bedrijven? En durven we die kosten door te berekenen? Het is uiteraard verstandig om dat wel te doen. Immers alle uitgaven moeten betaald worden. En hoewel we een goed jaar achter de rug hebben, moeten we ervoor zorgen dat de bedrijfsvoering gezond blijft.

Aan de andere kant staan er de onzekerheden omtrent de afzet. Niet alleen Rusland is als markt weggevallen, ook de EU-markt maakt een pas op de plaats. Planten blijken op tuincentra toch niet verkocht te zijn, kwekerijen staan soms nog vol en wat doet de consument dit najaar? De eerste signalen zijn dat die terughoudend is. Wat gaat de aanleg doen? Blijven de lokale overheden voor vergroening gaan, of worden andere prioriteiten gesteld?

Anderzijds: een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. Natuurlijk blijft groen belangrijk voor de publieke ruimte. Natuurlijk blijven mensen houden van een mooie tuin. Natuurlijk wil de overheid nog steeds bomen en bossen aanplanten. Natuurlijk werkt groen nog steeds rustgevend en gezondheid bevorderend. Natuurlijk geven bomen een enorm verkoelend effect in de stad en daarbuiten. En natuurlijk leggen bomen veel CO2 vast. En tenslotte, het blijft natuurlijk geweldig om iedere dag in het groen met plantjes te mogen werken.

De komende periode is spannend, maar er zijn ook vele perspectiefvolle vergezichten.

Aad Vollebregt

Voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement