Column: Debatteren kun je leren

vrijdag 06 mei, 2022

Een van de vele voordelen die het LTO lidmaatschap je brengt is dat je gratis (ja ja u leest het goed), gratis deel kunt nemen aan diverse trainingen en cursussen. Uiteraard moet je daarin wel je eigen energie en tijd steken.

Jan Veltmans

De LTO Academie verzorgt deze op een professionele wijze en nodigt regelmatig gastsprekers uit om je mee te nemen in de wereld van het besturen. Vorige week hadden we een superinteressante training, ‘Debatteren kun je leren, een beetje reclame mag wel’, van Gijs Weenink. Tijdens deze training werd er ingegaan op de do en don’ts van het debatteren.

Wist u dat bij alle Nederlandse studentenverenigingen de bar het belangrijkste instituut is? In de Angelsaksische landen is dit de debatingclub, daar worden studenten al op jonge leeftijd getraind in het debatteren.

Wat zeer zeker bij mij is blijven hangen, is de uitspraak van Gijs: ‘je hebt 2 soorten mensen, kleine correctie, eigenlijk 3’. Fundamentalisten en psychopaten: dat zijn mensen die, wat je ook probeert, toch niet kunt veranderen. En je hebt de twijfelaars. Nu zult u denken: twijfelaars, dat is toch niet goed? Twijfelen is juist wel goed, want dan ga je de voors en tegens goed afwegen. Op basis daarvan neem je voor jezelf weloverwogen beslissingen.

Op basis van deze gedachtengang heb ik voor mijzelf de beslissing genomen geen tijd meer te steken om fundamentalisten te overtuigen van wat wij als agro-sector allemaal doen. Sterker nog, ik richt me alleen nog maar op de twijfelaars, want bij deze groep kunnen we rekenen op rationele afwegingen op allerlei gebied. En dat is waar op dit moment een enorme behoefte aan is – in plaats van de waan van de dag met al zijn emotie. Denk bijvoorbeeld maar aan stikstof, waterkwaliteit en gewasbeschermingsbeleid waarin we helemaal van het padje af aan het dwalen zijn.

Als agro-sector hebben we tientallen decennia bewezen dat we door innovatie steeds verder vooruitgaan en dat ook zullen blijven doen. En dit doen we door een intrinsieke motivatie. Dat ga ik in ieder geval niet doen door allerlei opgelegde en totaal onwerkbare regeltjes uit te voeren. Maar door samen met alle andere twijfelaaars anders durven doen, ook in het debat.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement