Column: Dacht je alles gehad te hebben

vrijdag 22 april, 2022

Gaat het land eindelijk weer van het slot, wat goed te merken is, want als ik naar mijn agenda kijk staat hij al weer aardig vol. Meestal ook nog eens in dezelfde week, en voordat je het weet zit je weer volop in het seizoen. 

Marco van Ruiten

Bij ons op het bedrijf loopt alles lekker door. De winter zijn we goed doorgekomen, dan bestaan onze werkzaamheden vooral uit landplanten rooien en leverbaar klaarmaken. Ook het uitgangsmateriaal voor onze bloemenproductie wordt in deze periode klaargemaakt. Vanuit het verleden weten we dat juist deze planten een betere weggroei hebben als ze minimaal 3 maanden in het ijs hebben gestaan. Op het moment dat je ze dan uitplant, zie je gelijk dat er al activiteit is in zo’n plant. 

Door wat aanpassingen op ons bedrijf, zoals de aanschaf van een nieuwe rooimachine en het gezamenlijk soort voor soort klaarmaken, heeft het ons enorm veel tijdwinst opgeleverd. Omdat er (bijna) geen voorwerk meer nodig is voordat er begonnen kan worden met scheuren, hadden we veel minder voorraad nodig. De winter was ons wel gunstig gesteld, waardoor dit ook niet echt nodig was. 

Dan is het 24 februari en valt Rusland ineens Oekraïne aan. Hoe groot de gevolgen voor ons vak hiervan zullen zijn, zal uiteindelijk moeten blijken. De krapte die er toch al in Nederland was, bijvoorbeeld aan gas/elektra, brandstof, bouwmaterialen, maar ook leefruimte, komt ineens nog meer onder druk te staan. Kunstmest dat 20-30% duurder is geworden, maar ook exporthandel die door de sancties onder druk komen te staan. Land dat normaal gesproken verhuurd wordt aan kwekers, is onduidelijk qua beschikbaarheid, omdat zelf volplanten met graan of aardappelen misschien wel meer oplevert. En er zijn zorgen over de producten die we normaal niet zien. Een stroom bloemen die vanuit Afrika rechtstreeks naar Rusland gaat, komt misschien wel in de handel binnen Europa terecht. 

Er staat de komende tijd een hoop te gebeuren, maar ik hoop dat het ‘water’ weer een beetje gaat zakken zodat we de dijken niet hoeven te verhogen. 

Marco van Ruiten

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement