Column: Daar rijdt weer een gifspuit
De briefschrijver maakt zich grote zorgen over de gezondheidsrisico’s die hij, zijn omgeving en de natuur lopen, omdat ze dicht tegen landbouwgrond (1e klasse bollengrond) aan liggen waar veelal bollen op worden geteeld.
In de brief gebruikt hij onder andere de tekst dat er ‘wekelijks meerdere keren gifspuiten voorbij rijden om de velden te bespuiten’. Hij vraagt de gemeenteraad om de gezondheidsrisico’s van gifgebruik in de bollenteelt als agendapunt op te voeren in de vergadering met het College. Als dit wordt behandeld maakt hij graag gebruik van spreektijd om zijn zorgen kracht bij te zetten.
Vanuit de KAVB en LTO Duin- en Bollenstreek is er een reactie op deze brief gegeven aan de gemeente en hopen zo betrokken te blijven in deze kwestie.
Ik maak me grote zorgen naar wat de uitkomst hiervan gaat worden. Ik ben ook bang dat dit steeds vaker voor zal gaan komen door heel het land. De teelt- en spuitvrije zone zal ook steeds vaker ter discussie komen te staan. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een rechter straks uitspraak gaat doen over welke teelt er wel of niet mag plaatsvinden in een gebied.
Het is aan ons als telers/kwekers de schone taak om open en eerlijk te zijn in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Iedereen die gewasbeschermingsmiddelen gebruikt is verplicht om te beschikken over een gewasbeschermingsmonitor. Ook moet je bijhouden wat, wanneer en waar je het gebruikt hebt; dit doe ik in een digitaal systeem van mijn leverancier. Dit systeem kan ik ook heel simpel gebruiken om MPS in te vullen. Zo heb ik in een oogopslag inzichtelijk wat er op perceel en teeltniveau is gebeurd.
Als ik in de toekomst in een dergelijke situatie kom, door een vraag of zorg van een van mijn buren, dan kan ik heel gemakkelijk laten zien waar ik mee bezig ben. Ik vind dat dit een plicht is die we allemaal hebben.
Marco van Ruiten
Bestuurslid LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen