Column: Cijfers die de waarheid spreken

vrijdag 13 maart, 2020

Het ene cijfer is het andere niet. Als je niet weet wat er achter een cijfer zit, kun je er zomaar een verkeerde conclusie aan verbinden. Dat blijkt maar weer uit de recente chaotische discussie over stikstof en de (vermeende) gevolgen voor natuur, biodiversiteit, bouwactiviteiten, ontwikkelingsruimte voor veehouders en ga maar door. Je zou bijna stikken in het stof dat hierdoor wordt opgeworpen.

Ik ben iemand die gelooft in de kracht en zeggenschap van cijfers, feiten en wetenschappelijk onderzoek. Dat geloof is door eerdergenoemde discussie flink op de proef gesteld. Niet dat ik hierdoor van mijn geloof afstap, wel is het zo dat er een deuk is geslagen in het blindelings vertrouwen in cijfers en onderzoeksresultaten. Hoe zit dat met cijfers die er worden geproduceerd door en over de tuinbouw? Geen idee. Wat ik wel weet is dat er nu twee initiatieven zijn die kunnen bijdragen aan cijfers die de waarheid spreken. Een korte toelichting.

Bij de totstandkoming van de Nationale Tuinbouwagenda 2019-2030 bleek dat er soms wel, maar vaak geen betrouwbare bronnen en objectieve grondslagen zijn om tot betrouwbare cijfers over de economische betekenis van de tuinbouw te komen. Dat heeft partijen aan het denken én het werk gezet. Met als (beoogd) resultaat dat voor de zomer een objectief en integraal cijfermatig beeld kan worden geschetst van de tuinbouw. Cijfers die tot de verbeelding zullen spreken omdat ze laten zien welke, grote, bijdrage de tuinbouw levert aan de Nederlandse economie.

Tweede initiatief gaat over de totstandkoming van cijfers en berekeningen over de ecologische betekenis van producten en diensten in de tuinbouw. Zo langzamerhand regent het milieu footprints voor tuinbouwproducten, ook in de boomkwekerij. Afkomstig van bronnen binnen en buiten de sector, uit binnen- en buitenland. Wat zeggen deze cijfers en vooral, zijn ze te vertrouwen? Reden voor enkele partijen in de tuinbouw om te komen tot een wetenschappelijke, objectieve, gestandaardiseerde en internationaal geaccepteerde manier om duurzaamheid van tuinbouwproducten te berekenen en inzichtelijk te maken. Hulde voor dit initiatief. Dan hoeven we voortaan geen appels met peren meer te vergelijken.

 

Michiel Gerritsen,

Lid bestuur LTO vakgroep Bomen, Vaste planten, Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement