Column: Begrip kweken

donderdag 19 mei, 2022

Het jaar 2022 gaat voor mijn gevoel snel voorbij. We hebben een heel druk voorjaar gehad en zoals elk voorjaar komen alle werkzaamheden tegelijk. Als over een tijdje alles is geplant of opgepot en alles netjes staat te groeien, komt er vaak rust op de kwekerij.

Sander Hendrikx

In die periode kun je vaak weer een beetje opladen, de zaak eens evalueren en nieuwe plannen maken voor de toekomst. Vaak komen dan hele goede ideeën bovendrijven.   

Zo kwam ik deze week op Facebook een zeer mooi initiatief tegen van een kweker uit Haaren. Er wordt daar namelijk door diverse bedrijven uit onze sector een ‘kwekerijwandeling’ georganiseerd. De bedoeling is om de wandelroute langs verschillende percelen met boomkwekerij te laten gaan en op die percelen uitleg te geven over de teelt. Mensen kunnen ook een kijkje nemen op de verschillende bedrijven.

Natuurlijk zijn dit super goede initiatieven. Je kunt zo op een mooie manier iets van de boomkwekerij laten zien. Mensen zien vaak wel de percelen liggen als ze er langs rijden, maar weten niet wat er allemaal bij komt kijken. Zo kweek je ook begrip en neem je misschien vooroordelen weg bij mensen. Er hoeft namelijk niet altijd gif in een spuit te zitten, maar dat kunnen ook plantversterkers zijn. Ook wordt door veel mensen nog gedacht dat het enkel zwaar en vuil werk is. Dat verandert als men kan zien dat er voor vervanging van handwerk op steeds meer plekken machines en robots hun intrede doen.

Natuurlijk komt er bij zo’n initiatief wel wat bij kijken en vergt dit alles wel wat organisatie. Toch denk ik dat promotie van je bedrijf en automatisch onze sector op deze wijze enkel plussen oplevert. Je krijgt meer waardering uit je omgeving en wie weet krijg je nu wel die sollicitant op die vacature die al een tijdje uitstond.

Neem de komende tijd ook eens een momentje om eens rustig de zaken te overzien. Wellicht kunt u ook uw steentje bijdragen aan het promoten van onze sector. En misschien alvast een goede tip voor de single kwekersmannen en vrouwen: geef je eens op voor ‘Boer zoekt vrouw’. Wellicht heb je dan succes in de liefde en is onze sector weer in beeld!

Sander Hendrikx

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement