Column: Aanpassen

donderdag 27 mei, 2021

Wat een voorjaar hebben we tot nu toe. Mogen we eindelijk weer op een terras zitten, heb je geen ijsklontjes nodig om je drankje koel te houden. En als je glas buiten de overkapping staat, blijft het vol. Temperaturen tot zelfs onder het vriespunt­­ - we zouden het bijna vergeten dat dit een aantal jaren geleden normale temperaturen waren in mei.

Jan Veltmans

De bijkomende neerslag doet ook zijn werk en zorgt er voor dat de droogtemonitor binnenkort omgedoopt kan gaan worden naar een droogte-tekortmonitor of neerslagoverschot-monitor. We hoeven niet of nauwelijks te beregenen. Dat is mooi, maar aan de andere kant geeft dit wel weer hoofdbrekens: hoe kunnen we mechanisch en/of biologisch - het is maar hoe je het wil noemen - het onkruid de baas blijven?

Mede door de kou hebben we een wat ontwikkeling van het gewas betreft, een normaal jaar waarin we de afgelopen jaren wel 3 weken verder in de ontwikkeling waren. Dat heeft wel weer een behoorlijke invloed op de arbeidsplanning en de benodigde inzet. Ondernemen is ook vooruitkijken; we hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in beregeningsmogelijkheden. Dan is de volgende stap: hoe kunnen we dit nog slimmer en efficiënter doen, zodat als we weer in de scenario’s van de afgelopen jaren terechtkomen, we nog steeds de beschikking hebben over voldoende en goed water.

Daarom zijn de waterschappen en het systeem van geborgde zetels hiervoor van eminent belang. Als we ook daar in de politieke arena terechtkomen, dan kon het wel eens heel spannend worden met betrekking tot het water-verdelingsvraagstuk. We zien allemaal wat er in de politiek gaande is de afgelopen maanden, waarin het tot nu toe alleen nog maar om de poppetjes gaat en helaas niet om de inhoud. Volgens mij hebben we toch wel een aantal vraagstukken op ons bordje liggen: het stikstofdossier, het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid, CO2-vastlegging en het ozongat. Trouwens, weet iemand waar dat gebleven is?

Uiteindelijk gaat het erom hoe we zaken aanpakken. Ik ben van mening dat dat juist ondernemen is, en ondernemen moet je aan de ondernemer laten en niet vanuit een ivoren toren voorschrijven en vastleggen hoe dat tot achter de komma moet. Een oudere wijze man heeft ooit gezegd: het is niet degene die het slimste of het sterkste is, maar degene die zich het beste aan kan passen, degene is die overblijft.

Jan Veltmans

Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement