CIMAT-robot in boomkwekerij getest

vrijdag 22 juli, 2022

Compas Agro heeft met de nieuwste CIMAT-veldrobot voor het eerst in Nederland praktijktesten uitgevoerd. Deelnemers aan de innovatiekring Horst a/d Maas waren erbij.

Arno Engels

De CIMAT is binnen het Vlaams-Nederlandse innovatieproject Smart Growers ontwikkeld door het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en Katholieke Universiteit Leuven. CIMAT staat voor Catalyst for Innovative Mechatronics in Agricultural Technology: bedoeling is dat de robot als katalysator dient voor autonoom uit te voeren gewashandelingen in (vergeleken met de landbouw) kleine sectoren, zoals de boomkwekerijsector.

Compas Agro is een van de partners van Smart Growers en tevens begeleider van de innovatiekring rond weerbaar telen in Horst a/d Maas, die loopt op initiatief van de LTO Vakgroep met steun van Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas.

Donderdag 21 juli heeft Compas Agro het nieuwste CIMAT-prototype getest in de praktijk van Niek Jonkers Boomkwekerijen in Broekhuizenvorst. Normaal gesproken zou zo’n test niet toegankelijk zijn voor publiek, maar voor de innovatiekring Horst a/d Maas is een uitzondering gemaakt.

Variabele spoorbreedte, wielen dwars te zetten

De nieuwste CIMAT kan over gewassen tot circa 1,2 meter hoogte rijden. De spoorbreedte is variabel, afhankelijk van de rij-afstand. De robot werkt elektrisch; alle vier de wielen zijn aangedreven en hebben een eigen lithium-ionbatterij. De wielen zijn volledig dwars te zetten, wat het in- en uitrijden op kopakkers makkelijk maakt. De CIMAT kan autonoom rijden op basis van gps. Ondertussen kan de kweker wel zelf parameters aanpassen, via een laptop of een smartphone. Ook kan de kweker sturen tijdens het dwarsrijden.

Tijdens het testen bij Jonkers hing tussen de voor- en achterwielen een schoffelconstructie van Vanhoucke. Ook voor- en achterop de robot kan een (bestaand) werktuig worden gehangen. De aanwezige kwekers hebben het functioneren van de CIMAT en zijn waarde voor de praktijk beoordeeld. Ze konden ook verdere wensen aangeven. De feedback wordt meegenomen in verdere verbetering van het protoype.

Bekijk hier een video van de CIMAT bij Jonkers.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement