Brexit-deal bereikt, maar Boris komt nog stemmen te kort

vrijdag 18 oktober, 2019

Door: Klaas Johan Osinga, LTO Nederland

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw Terugtrekkingsakkoord bereikt over de Brexit. Op onnavolgbare wijze is er een nieuwe oplossing gevonden voor Noord-Ierland: het blijft bij het Verenigd Koninkrijk, maar in de praktijk maakt het economisch deel uit van de Europese Unie.

Hierdoor zouden grenscontroles tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek niet nodig zijn en worden bestaande vredesafspraken nagekomen. Belangrijk: het Noord-Ierse parlement, Stormont, mag iedere vier jaar bij meerderheid stemmen over de nieuwe regeling. Voor de overige 96% van het tekst gaat het om zaken die een jaar geleden al met Theresa May afgesproken waren, maar drie maal verworpen werden door het Britse parlement.

Maar is dit genoeg? Morgen (19 oktober, ‘Super Saturday’) wordt het duidelijk. Dan stemt het Britse Lagerhuis over het nieuwe akkoord. De marges zijn uiterst klein. Volgens de laatste schattingen komt Boris Johnson zes of zeven stemmen te kort. Dat komt vooral omdat de Noord-Ierse partij DUP tegen is. Er ontstaat een grens tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. In het kielzog van de DUP zouden de nodige Brexiteers in de Conservatieve Partij ook tegen gaan stemmen.

Voor ondernemers

De EU en het VK hebben nu een verdrag gesloten, maar dit moet nog worden geratificeerd. In Brussel moet het Europees Parlement instemmen. De verwach

Voor het volledige artikel:  https://www.lto.nl/brexit-deal-bereikt-maar-boris-komt-nog-stemmen-te-kort/

Meer nieuws

Even schrikken.

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement