Brancheopleiding zij-instromers start na zomervakantie

dinsdag 15 juni, 2021

De Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij voor zij-instromers zal in september officieel van start gaan: met een pilot in diverse regio’s om zij-instromers op te leiden tot medewerker of meewerkend voorman.

De brancheopleiding zal aangeboden worden door de regionale AOC’s (naast de reguliere BOL- en BBL-opleidingen): Yuverta (samenvoeging van Citaverde, Helicon en Wellant per 1 augustus), Curio College en Zone College. De nieuwe praktijkgerichte opleiding is een mooi staaltje van landelijke samenwerking in het mbo-boomteeltonderwijs.

Afgelopen week hebben diverse betrokkenen officieel stilgestaan bij de start, zo meldt Talentboom. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn ze daarvoor per regio/organisatie afzonderlijk op de foto gezet:

  • Yuverta: Claudia Chi (regiodirecteur huidige Wellant), Peet Stolwijk (boomteeltdocent regio Boskoop) en Lorinda de Winter (opleidingsmanager huidige Wellant)
  • Zone College: Erik van Gijtenbeek (locatie verantwoordelijke Zwolle) en Bertus Boer (docent Teelt en Technologie)
  • Curio College: Bob Schalken (onderwijsmanager Breda) en Emmy Bakker (directeur sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid)
  • Talentboom: Marielle Gooijaers en Robert Soesman (scholingsconsulenten boomkwekerij)
  • Stuurgroep Talentboom: Henry Stroek (CNV Vakmensen), Leon Smet (Royal Anthos), Leo van Beekum (FNV Agrarisch Groen) en Jan van Leeuwen (LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen)

De brancheopleiding voor zij-instromers is opgezet vanuit Talentboom in een samenwerking met LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Royal Anthos, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, het bedrijfsleven en de genoemde onderwijsinstellingen.

Basis lesmateriaal zo goed als klaar

Talentboom is in 2019 begonnen met een verkenning van de mogelijkheden. De afgelopen maanden hebben docenten/vakexperts van de AOC’s het benodigde lesmateriaal verzameld, ontwikkeld en zonodig verder toegespitst op de huidige praktijk: Bertus Boer en Erik van Gijtenbeek (Zone College), Judith Hoeijmakers-Custers en Herman Janssen (Citaverde), Els van Mierlo (Curio), Peet Stolwijk (Wellant), Arno Engels (Helicon) en Robert Soesman (Talentboom).

De basis is nu zo goed als klaar; de puntjes worden nu op de i gezet. Veel lesmateriaal is verwerkt in Power Point-presentaties met daarin actueel beeldmateriaal (foto en video) en relevante links naar vakinformatie. Dit alles is dus gericht op zij-instromers: (toekomstige) medewerkers vanaf 21 jaar die al een basisopleiding hebben genoten, maar nog geen of weinig kennis hebben van de sector, de diverse teelten, gewassen en afzetmogelijkheden.

De brancheopleiding zal 1 jaar duren. Verspreid over 40 dagdelen komen deze onderwerpen aan bod:

  • Kennismaken met de sector
  • Teeltvoorbereiding
  • Bewaken en controleren groei
  • Vermeerderen
  • Bodem/substraat
  • Gewasverzorging, gewasbescherming en stimuleren groei en ontwikkeling
  • Onderhoud, registratie en verantwoording

Werven en aanmelden

Vanuit Talentboom en met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven gaat nu ook een wervingscampagne van start voor de brancheopleiding. Aanmelden van zij-instromers is mogelijk via de site van de betrokken onderwijsinstelling, en/of via deze link van Talentboom.

Klik hier voor meer informatie over de brancheopleiding.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement