Boomkweker zoekt man/vrouw

vrijdag 23 november, 2018 -  Jan van Leeuwen
Enkele jaren geleden heeft de glastuinbouw het mobiliteitscentrum glastuinbouw opgericht, dat bedoeld was om boventallig geworden werknemers te herplaatsen buiten de sector. Anders dan bij glastuinbouw zijn er in onze sector ook wel bedrijven gesloten of gekrompen, maar de getroffen werknemers hebben bijna allemaal weer snel werk gevonden bij een boom- of vaste plantenkweker.

Inmiddels is de wereld veranderd en zoeken de agrarische sectoren, met glastuinbouw en boomkwekerij voorop nieuwe werknemers. Voor de onze naar mijn inschatting en gestaafd door onderzoek, ongeveer 1000 vaste krachten per jaar. Daarnaast nog de nodige seizoenskrachten. Dat we zoeken is duidelijk, als je alleen al ons plaatselijk blad leest: opvallend veel personeelsadvertenties boomkwekerij.

Waar halen we de mensen vandaan. Je alleen op jongeren richten levert te weinig op. We moeten veel breder inzetten en vooral ons als aantrekkelijke werkgever laten zien. Dat is niet alleen loon, maar ook alles er omheen en het imago van de sector.

De agrarische sector kenmerkt zich als een nogal naar binnen gekeerde sector met een grote boze wereld om ons heen. Zie de fosfaatdiscussie in de veehouderij. Dit soort onderwerpen raken ook ons bij ons imago, of de kleur van LTO.

Om als aantrekkelijke sector in de markt te staan, is het van belang dat we als werkgevers, maar ook met onze werknemers, duidelijk maken wat we te bieden hebben. Het gaat om meer dan loon alleen. Wat onze producten bijdragen aan een gezonde omgeving. Zelf zeg ik nog al eens, dat boomkwekers Nederland groen maken, alle bomen in Nederland komen immers van boomkwekers af.

Dus als je in onze sector komt werken draag je bij aan een Happy Holland. Dit hebben we nodig om mensen naar ons toe te trekken uit andere sectoren buiten de Agrarisch en Groene.

De kansen en mogelijkheden zijn er. De Commissie Werkgeversaangelegenheden en Onderwijs Boomkwekerij gaat zich hier eind november over buigen.

De boomkweker zoekt dus mannen en vrouwen. Wie niet zoekt, zal niet vinden, dus gaan we de zoektocht versterken. U bent uitgenodigd middels ideeën, suggesties, zoektips  mee te zoeken, laat het mij maar weten.

 

Jan van Leeuwen

Bestuurslid LTO vakgroep Bomen en Vaste Planten.

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement