Boom- en vasteplantenteelt definitief ‘winterteelten’

woensdag 26 april, 2023

Boomkwekerijgewassen en vaste planten staan definitief op de gewaslijst ‘winterteelten’. Hiervoor geldt geen verplichte inzaai van een vanggewas per 1 oktober.

Arno Engels

Het ministerie van LNV heeft de lijsten met ‘voorgenomen winterteelten’ en ‘voorgenomen vanggewassen’ bekendgemaakt. Minister Adema is van plan deze lijsten op te nemen in wettelijke voorschriften, waarmee deze juridisch worden bekrachtigd.

Winterteelten?

Een winterteelt voldoet volgens LNV minimaal aan één van de volgende criteria:

  • Het gewas wordt in de praktijk vrijwel uitsluitend na 1 november geoogst;
  • Het gewas neemt na 1 oktober evenveel of méér stikstof op dan zou worden
  • opgenomen met een vanggewas dat uiterlijk 1 oktober zou worden ingezaaid;
  • Het gewas is meerjarig of wordt in het najaar ingezaaid.

Op de lijst (download hier) staan daarom onder andere boomkwekerijgewassen (waaronder rozen), fruitbomen, houtig kleinfruit en vaste planten.

Vanggewassen?

Een vanggewas vermindert de uitspoeling van nutriënten en verbetert de bodemkwaliteit, zodat ook de waterkwaliteit wordt verbeterd. Een vanggewas neemt het nog aanwezige stikstof in de bodem (na een hoofdgewas zoals maïs) op en legt het vast in het gewas. Na onderwerken draagt het bij aan de organische stofopbouw van de bouwvoor, zodat het volgende hoofdgewas de opgeslagen stikstof kan benutten.

Op de lijst (download hier) staan groenbemesters als Japanse haver, klaver, bladrammenas, gele mosterd, soedangras, Engels raaigras, Italiaans raaigras en Tagetes. Die staan bovendien op de lijst ‘rustgewassen’.

Rustgewassen?

Ook een rustgewas is volgens LNV goed voor de kwaliteit van bodem en water. De kans op uitspoeling van stikstof en fosfaat is kleiner, wat komt doordat de wortels van een rustgewas dieper de grond in gaan.

Op de lijst (download hier) staan de eerder genoemde groenbemesters, en daarnaast bijvoorbeeld ook Miscanthus, pioenroos en bloembollengewassen.

Rustgewassen en blijvende teelten in GLB

Naast de lijst ‘rustgewassen’ vanuit de mestwetgeving bestaat er echter ook een GLB-lijst ‘rustgewassen’. De GLB-lijst is beperkter; hierop staan met name graansoorten en bijvoorbeeld Engels en Italiaans raaigras als graszaadteelt.

In het GLB worden niet altijd dezelfde termen als in de mestwetgeving gebruikt. Zoals ‘blijvende teelten’ in het GLB: hiermee worden de boomkwekerij, fruitteelt en aspergeteelt, pioenrozen, bloemen van vaste planten, 1-jarige en 2-jarige zaaibloemen bedoeld.

Lees hier ons eerdere artikel over GLB en boomkwekerij: zo zit het nu.

Arno Engels

Meer nieuws

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement