Bomenwetenschap kost geld

dinsdag 18 juli, 2017 -  Jan van Leeuwen
De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen heeft een paar jaar geleden na afloop van het door het PT gefinancierde gebruikswaardenonderzoek het Netwerk Gebruikswaarden Bomen opgericht, waaraan belanghebbenden deelnemen.

De bedoeling is en was om kennis en gebruikservaring bij elkaar te brengen en te documenteren in een database, zodat deze informatie voor belanghebbenden te raadplegen is.

Het heeft in ieder geval opgeleverd dat men elkaar beter kan vinden, maar om tot een daadwerkelijk resultaat te komen valt niet mee. Lastig punt is hoe financier je een en ander en wie doet wat. Ander lastig punt is dat de wereld van de bomen veel “eilandjes” kent en dat het dan weer snel ieder voor zich wordt.  Maar alle bomenmensen zijn wel aan het netwerk verbonden.

Hoe we het zouden willen en wat we nodig vinden te verzamelen hebben we aardig op een rijtje gekregen. Vanuit het netwerk zijn een aantal suggesties naar voren gekomen voor financiering. Een van de eerste was een soort heffing per boom, zoals dat ook in andere landen gebeurt. Netwerkdeelnemer ISB (Interstedelijke Studiegroep Bomen) heeft het initiatief genomen dit te organiseren.  Het verdient alle steun. Daarnaast wordt er in het netwerk gewerkt aan andere methoden van fondswerving.

Naast het hebben van een centrale informatiebron is het onderzoek naar sortimentsvernieuwing en bomengezondheid een ander punt. Een aantal grote gemeenten trekken behoorlijk de portemonnee hiervoor open, velen anderen doen dit niet. Hierdoor komt de wetenschappelijke capaciteit onder druk te staan en wordt deels afgebouwd.

Het is een uitdaging om de genoemde problematiek positief te draaien.  Als LTO Vakgroep en LTO Cultuurgroep blijven we daar met de partners aan werken.

 

Jan van Leeuwen,

LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement